Kas jāzina par produktu saderību un nesaderību ājurvēdā. Konsultē ārste Guna Vilka 0
Saskaņā ar ājurvēdu cilvēka ķermeņa veselību nodrošina iekšējā bioloģiskā uguns agni. Ja tās spēks ir novājināts, barība netiek pienācīgi sagremota un organismā veidojas dažādi toksīni. Tas pats notiek, arī nepareizi kombinējot dažādus pārtikas produktus. Ēdiens netiek līdz galam sagremots, sāk pūt, veidojot gāzes, bet ar laiku arī toksiskas vielas, kas var izraisīt slimības. Rasola un daudzu citu latviešu tradicionālo ēdienu sastāvā diemžēl ir veselībai ne pārāk labvēlīgas produktu kombinācijas, tāpēc tik daudz Latvijas iedzīvotāju pēc 50 gadu vecuma cieš no liekā svara problēmām, sirds un asinsvadu slimībām un otrā tipa cukura diabēta.
Uzturs ar gaismas dimensiju
Ājurvēdā ēdienu iedala galvenokārt divos veidos – pēc ēdāja konstitucionālā tipa (vata, pita vai kapha) un pēc ēdiena pamatkvalitātes, kas liecina, vai tas ir tīrs un kāda ir tā garīgā dimensija.
Guna Vilka stāsta, ka pirmajā vietā liekami pārtikas produkti, kas ir nektārs mūsu ķermenim un garam, sniedzot absolūto dzīvības spēku. Saules jeb gaismas ēdiens attīra no sārņiem ne tikai fizisko ķermeni, bet arī garu un zemapziņu, paceļ augstākā garīgā līmenī.
Pie gaismas ēdieniem lielākoties pieder visi svaigie, dabiskie, barojošie, viegli sagremojamie, ar barības vielām bagātie, bioloģiskie pārtikas produkti, kas nogatavojušies vismaz metra augstumā virs zemes, piemēram, augļi, rieksti, kā arī medus un ļoti kvalitatīvs lauku piens, kas izslaukts no bioloģiskā saimniecībā audzētām gotiņām.
Daļa pārtikas produktu uz organismu iedarbojas gluži kā zāles – dziedinoši, pastiprinot agni jeb gremošanas uguni, uzlabojot vielmaiņu, pašsajūtu, harmoniju. Tas ir tā sauktais zemes ēdiens, kuram jāuztur mūsu veselība un kura izejvielas – dārzeņi, pākšaugi, zaļumi, graudaugi, sēklas un garšaugi – nobrieduši ne augstāk par metru virs zemes.
Turpretī daudziem citiem pārtikas produktiem ir lipīga, smaga un gļotaina daba, tāpēc tie apgrūtina gremošanas sistēmas un vielmaiņas darbību, samazina agni. Ja šos produktus ēd ilgstoši, organismā veidojas toksīni – ama, kas veicina dažādu slimību attīstību. Šādas īpašības piemīt ilgi vārītam ēdienam, ātrajām uzkodām (fast food), pusfabrikātiem, mikroviļņu krāsnī gatavotam ēdienam, margarīnam, arī zivīm, gaļai un olām, ja tās ēd lielos daudzumos.
Uztura speciāliste pārtikas produktus salīdzina ar cilvēkiem – viena daļa ir mums draudzīgi, tāpēc, uzturoties to sabiedrībā, mēs gūstam dzīvības spēku un enerģiju, turpretī citi neizjūt pret mums simpātijas vai pat ir klaji naidīgi.
Saliekot kopā dažādus pārtikas produktus, kas paši par sevi ir ļoti svaigi, kvalitatīvi un bioloģiski audzēti, var veidoties gan savstarpēji saderīgas, gan nesaderīgas kombinācijas. “Katrs pārtikas produkts satur kādu no pieciem elementiem – gaisu, ēteri, uguni, ūdeni vai zemi. Ikvienam ir savas enerģētiskās vibrācijas, sadarbības enerģija, tāpēc daži no tiem viens otru pastiprina, sasniedzot vēl lielāku efektu, bet citi nomāc, padarot ēdienu par indi. Ja produktiem piemīt atšķirīga enerģija, piemēram, viens no tiem ļoti karsē, bet otrs atvēsina, lietojot tos kopā, organismā rodas diskomforts. Gremošanas sistēma ar tiem netiek galā, ēdiens sāk pūt, veidojas gāzes, bet ar laiku – toksiski savienojumi,” skaidro ārste.
Nav jau tā, ka, vienreiz kļūdoties produktu izvēlē, uzreiz rodas veselības problēmas. Bieži vien nepareizi ēšanas paradumi tiek iemantoti jau bērnībā, un ķermenis, tāpat kā gremošanas sistēma, tiem pielāgojas gluži kā nelabvēlīgiem laika apstākļiem. Kļūdām pakāpeniski uzkrājoties, aptuveni 50 gadu vecumā par sevi liek manīt sekas – liekais svars un dažādas slimības, ko parasti saistām nevis ar ēšanas paradumiem, bet gan ar vecumu.