Palīgos − ārstniecības augi 0
Fitoterapeits Artūrs Tereško pārliecinājies, ka pret zemu asinsspiedienu palīdz vairāki ārstniecības augi, piemēram, zeltsakne, ko var izaudzēt pašu dārzā.
• Zeltsaknes tinktūru pagatavo no 3–4 gadus veca auga saknes. Ņem 50 g saknes, aplej ar 500 ml degvīna, noliek siltā vietā ievilkties. Lieto pa 10 pilieniem 3 reizes dienā.
• Ēdamkarote Ķīnas citronliānas sulas dod enerģiju visai dienai. Ārsts atzīst, ka tāds mundrums nerodas pat pēc piecām tasītēm kafijas, turklāt cintronliāna īpaši nedzen sirdi. Lai to pagatavotu, 1 kg ogu apber ar 1 kg cukura un gaida, kamēr pēc nedēļas izdalās sula. Kad visas ogas uzpeld, tās noņem un izspiež. Sula būs derīga vairākus gadus.
Gatavojot citronliānas tinktūru, samaļ 40 gramu ogu, aplej ar 200 ml 95% spirta šķīduma, noliek siltā vietā, lai ievelkas 10 dienas. Lieto pa 20–30 pilieniem 2 reizes dienā.
• Asinsspiediena paaugstināšanai var lietot baltdadža izvilkumu vai novārījumu. 3 ziediņus aplej ar 400 ml verdoša ūdens, atstāj ievilkties 3 stundas un nokāš. Lieto pa 100 ml 4 reizes dienā.
Novārījumam ņem 2 ēdamkarotes smalcinātu lakstu, aplej ar 500 ml ūdens, liek uz uguns un vāra 10 minūtes. Kad atdziest, nokāš un izdzer dienas laikā pa malkam pirms ēšanas.
• Pret augstu asinsspiedienu var palīdzēt arī dzeltenā kaķpēdiņa. Ēdamkaroti ziediņu aplej ar 300 ml ūdens, vāra 15 minūtes, ļauj ievilkties 45 minūtes un pielej ūdeni, lai būtu sākotnējais tilpums. Lieto pa 100 ml 3 reizes dienā pirms ēšanas. Savukārt tinktūras pagatavošanai ziedošas galotnītes aplej ar degvīnu attiecībā 1:10, tur siltumā 2 nedēļas un izfiltrē. Lieto pa 10–15 pilieniem 3 reizes dienā.
• Artūrs Tereško par ļoti iedarbīgu atzīst šādu ārstniecības augu kombināciju: baltdadža lapas (50 g), lupstāja saknes (30 g), kalmes saknes (10 g), upenes lapas (20 g), asinszāles laksti (10 g) un mežrozītes augļi (20 g). Ņem 1–1,5 ēdamkarotes šāda maisījuma, aplej ar 300 ml verdoša ūdens, tur termosā 3 stundas, nokāš un lieto pa 100 ml 3 reizes dienā pirms ēšanas.
• Fitoterapeits organisma tonizēšanai iesaka ziedputekšņus un peru pieniņu, kā arī ēdienkartē iekļaut auzu putraimus. Kad auzas zied, tās sagriež ar visiem kātiņiem, sasmalcina un saber traukā, lai būtu puse no tilpuma, pārlej degvīnu, līdz pilns. Novieto siltā, tumšā vietā uz 10 dienām, pēc tam nolej. Lieto pa 1 tējkarotei 3–5 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas.
• Tiem, kam zems asinsspiediens, ārsts rekomendē uzturā iekļaut piena produktus, dārzeņus un augļus, asas garšvielas, sīpolus, ķiplokus, rutkus, pētersīļus, lupstāju, selerijas. Lai nesaasinātu šo problēmu, viņš iesaka nepārēsties, jo tad asinis galvenokārt koncentrējas vēdera dobumā, bet smadzenes izjūt asins trūkumu, tāpēc rodas miegainība.