Pret lapsenēm ar… mārrutkiem! 8
Kompotu un ievārījumu tapšanas sezona pašā degpunktā, un tad vēl pie karstās plīts jāatgaiņājas no nelūgtām viešņām – lapsenēm. Dažkārt ar tām gadās arī “bruņoti” konflikti – dzeļ taču. Tāpēc pastāstīšu derīgu padomu.
Sen, gaidot autobusa pieturā, sastapu kādu māmuļu, kura atgriezās no dārza ar smagu somu. No tās laukā gozējās mārrutku lapas. Māmuļa man sāka stāstīt gurķu skābēšanas receptes, kurās jāizmanto mārrutki, un, starp citu, arī to, kā auga lapas izmantot pret insektu kodumiem. Un pēc dažām dienām man šī saruna bija steigšus jāatceras.
Vecmamma dārzā bija ravējusi zemenes līdz tumsiņai, tikai pa brīdim paņēmusi kādu malku “zaptīšūdeņa” no krūzes padzerties. Ak vai! Iedzērusi to ar visu lapseni. Sajuzdama sūrstošas sāpes un pampuma sākumu rīkles galā, uztraukumā viņa zvanīja saviem bērniem un vaicāja, ko darīt. Izstāstīju ceļā gūto padomu.
Ja sadzeļ lapsene vai cits mošķis, tad jāķer mārrutku lapas – ātri sakošļā vai sakapā, lai sula nāk ārā, un to kā kompresi liek pie sakostās vietas. Patur labu brīdi, līdz pampums sāk mazināties. Ja lapsene iekodusi rīklē, tad sulu ar saspiedām paņem mutē, lai sula tiek līdz brūcei.
Pēc minūtēm 20 atskanēja vecmammas otrais zvans. Ar labām ziņām – smakšana pārgājusi.