Kādas prasības jāievēro bērnudārzam un kur sūdzēties pārkāpumu gadījumā 1
Es mainīju dzīvesvietu un biju spiesta pārvest savu piecgadīgo dēlu uz citu bērnudārzu. Kopš tā laika viņš sācis regulāri slimot (saaukstēšanās, vienreiz pat saindējās ar ēdienu), lai gan iepriekšējā dārziņā, ko apmeklēja no trīs gadu vecuma, tā nekad nebija. Es vērsos pie iestādes vadības, taču man atbildēja, ka viss ir kārtībā un mans puika vienkārši ir izlutināts vai jau slims nāk no mājām. Taču, kad gāju bērnam pakaļ, redzēju, ka aptuveni puse ir saaukstējušies, arī audzinātāja nebija īsti vesela. Vai likumdošana nosaka higiēnas prasības pirmsskolas iestādēs? Kas teikts par ēdināšanu, temperatūru telpās, bērnu vešanu pastaigās, par to, vai bērnudārzu drīkst apmeklēt slimi bērni? Kur es varu iesniegt sūdzību par higiēnas prasību neievērošanu un sliktu ēdināšanu bērnudārzā? MARIKA DAUGAVPILS NOVADĀ
Higiēnas noteikumi
Higiēnas prasības šajā jomā strādājošām valsts un pašvaldību iestādēm, juridiskajām vai fiziskajām personām regulē 2013. gada 17. septembrī pieņemtie Ministru kabineta noteikumi Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī.
Higiēnas prasību ievērošanu kontrolē Veselības inspekcija, savukārt pārtikas aprites prasības pārrauga Pārtikas un veterinārais dienests, kur varat vērsties ar sūdzībām. Bērnudārza darbiniekiem jābūt apmācītiem svarīgākajos higiēnas jautājumos. Noteikumi reglamentē minimālās prasības dienas režīma ievērošanai (šo režīmu nosaka atbilstīgi bērnu vecumam un attīstībai, tostarp paredzot fiziskās aktivitātes un pastaigas svaigā gaisā):
• ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 10 °C, pastaigas svaigā gaisā netiek organizētas bērniem, kas jaunāki par trim gadiem;
• pēc pusdienām bērniem nodrošina atpūtu;
• starp ēdienreizēm ievēro trīs līdz četru stundu intervālu;
• elektronisko saziņas līdzekļu (piemēram, televizora, datora) lietošana bērniem pieļaujama ne ilgāk par 15 minūtēm un ne biežāk kā divreiz dienā;
• bērnudārzam ir pienākums neuzņemt bērnu ar šādām infekcijas slimību pazīmēm – caureja, vemšana, ādas, gļotādas vai acu ābolu dzelte, paaugstināta (virs 37,5 °C) ķermeņa temperatūra, infekciozas izcelsmes izsitumi (izsitumi kopā ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru un izmaiņām bērna uzvedībā – ir miegainība, atteikšanās ēst, dzert, raudulība, paātrināta elpošana), izņemot gadījumus, ja tiek pieskatīts viens bērns vai vienas ģimenes bērni.
Bērnudārzam laikus jāinformē vecāki par infekcijas slimību pazīmēm, ar kurām viņu atvases nepieņems dārziņā. Pirmsskolas izglītības iestādēs turklāt jābūt atsevišķai telpai bērnu veselības aprūpei, kā arī īslaicīgai izolācijai, ja tas saistīts ar infekcijas slimību.
Ēdināšana
Bērnu ēdināšanai jāizmanto pārtikas produkti, ievērojot to derīguma termiņu, uzglabāšanas režīmu un pagatavošanas noteikumus. Traukiem, galda piederumiem un virtuves inventāram jāatbilst obligātajām nekaitīguma prasībām, kas noteiktas materiāliem un priekšmetiem, kuri nonāk saskarē ar pārtiku. Ēdiena pagatavošanai aizliegts lietot alumīnija galda piederumus un alumīnija traukus. Galda piederumu, trauku un inventāra mazgāšanai drīkst izmantot atbilstīgus mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus, ievērojot to lietošanas instrukciju.
Atbildīgā persona pēc saskaņošanas ar iestādes vadītāju vai arī iestādes vadītājs pats izstrādā ēdienkarti vienai līdz divām nedēļām, ņemot vērā veselīga uztura principus. Pirms ēdiena sadales paņem paraugus un tos pārbauda. Paraugus marķē, norādot to ņemšanas laiku (stundu, minūti), uzglabā ledusskapī 24 stundas 2–6 °C temperatūrā un pēc tam iznīcina. Gatavo produkciju ražo, uzglabā un realizē saskaņā ar ēdināšanas tehnoloģisko dokumentāciju. Bērniem pagatavotais ēdiens nav paredzēts atkārtotai uzsildīšanai nākamajā dienā.
Bērnudārzā jābūt arī kvalitatīvam dzeramajam ūdenim, kas bērniem būtu brīvi pieejams, nodrošinot individuālus vai vienreizējās lietošanas traukus.
Ēdināšanas blokā drīkst strādāt darbinieki, kuri ir apmācīti higiēnas jautājumos atbilstīgi pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālās kvalifikācijas prasībām. Darbiniekiem jāievēro personiskās higiēnas noteikumi, jāmaina darba apģērbs atbilstīgi veicamā darba specifikai. Darba apģērbs jāuzglabā atsevišķi no personiskā apģērba.
Citas prasības
Bērnudārza ēkā jābūt aukstā un karstā ūdens apgādei, kanalizācijas sistēmai. Pieļaujamā minimālā gaisa temperatūra telpās, kurās uzturas par trim gadiem jaunāki bērni, ir vismaz 20 °C, bet bērniem, kas ir vecāki par trim gadiem, – vismaz 18 °C. Gaisa apmaiņu telpās nodrošina, tās regulāri vēdinot vai izmantojot gaisa kondicionēšanas vai ventilācijas iekārtas. Telpas jāvēdina katru dienu pirms bērnu ierašanās un pēc viņu došanās prom.
Telpu mitrā uzkopšana jāveic atbilstīgi bērnudārzā izstrādātajam telpu un aprīkojuma uzkopšanas un dezinfekcijas plānam. Ģērbtuvēs, grupas vai rotaļu telpās un tualetēs mitrā uzkopšana nepieciešama ne retāk kā divas reizes dienā, savukārt sēdpodi jāmazgā pēc katras lietošanas reizes ar mazgāšanas līdzekli un jādezinficē pēc vajadzības. Klozetpodi jādezinficē pēc vajadzības, bet ne retāk kā divas reizes dienā.
Mazgājamās rotaļlietas jāmazgā ar mazgāšanas līdzekli un jāskalo siltā tekošā ūdenī pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā reizi nedēļā. Lietotā veļa jāsavāc un līdz mazgāšanai jāuzglabā atsevišķos maisos vai tvertnēs ar vāku. Jāizmanto bērnudārza veļas mazgātava vai citas mazgātavas, nošķirot bērnu veļu atsevišķi. Mājās bērnudārza veļu mazgāt aizliegts!
Tātad noteikumi ir gana stingri. Ja darbinieki tos neievēro, jāinformē bērnudārza vadība, bet, ja situācija neuzlabojas, jāziņo Daugavpils novada Izglītības pārvaldei.
KONSULTĒJUSI JURISTE KRISTĪNE KRĒSLIŅA