Plūmes ungārietes – cvečes 1
Kas ir cvečes plūmes? ĒRIKS KULDĪGAS NOVADĀ
Krievu valodā šīs plūmes sauc vengerka, angļu – prune, vācu – zwetsche. Tās piemērotas žāvēšanai, jo satur daudz cukura un maz skābes. Īsta cveče ir zila, iegarena plūme ar izteiktu sānu rievu, ļoti stingru mīkstumu un brīvi atdalāmu kauliņu. Ienākas pārsvarā vēlu.
Vislabākās cvečes ir tik vēlas, ka Latvijā nenogatavojas un neuzkrāj vajadzīgo saldumu, arī ziemcietība tām ir vāja.
Pie mums no cvečēm plašāk sastopama ‘Stanley’ (garš veģetācijas periods, tāpēc tumši violetie augļi labi ienākas tikai Latvijas siltākajos novados, turklāt siltās un saulainās vasarās) un ‘Eksperimentālfeltets’ (ķiršsarkanbrūni augļi), kā arī ‘Āženas’ plūme. Žāvēt mūsu cvečes lāgā nevar (parasti trūkst cukura), bet var pagatavot izcilus kompotus. Cvečes zied vēlu (‘Stanley’) un tad labi apputeksnējas ar renklodēm un mirabelēm, kā arī vidēji vēlu (‘Āženas’, ‘Eksperimentālfeltets’). Daudzas ungārietes ir pašauglīgas.