Foto – Shutterstock

Plūmes ungārietes – cvečes 1

Kas ir cvečes plūmes? ĒRIKS KULDĪGAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Viņš bija nosalis un pārguris, kājām mērojot tik tālu ceļu” – vakar pazudušā zēna mamma Aleksandra atklāj detaļas par zēna pazušanas lietu
Kokteilis
“Viņi ieradīsies klusumā…” Mākslīgā intelekta “Vanga” pravieto cilvēkiem biedējošu nākotni 27
Satraucoša iemesla dēļ no veikalu plauktiem var pazust Latvijā iecienīta zivs
Lasīt citas ziņas

Krievu valodā šīs plūmes sauc vengerka, angļu – prune, vācu – zwetsche. Tās piemērotas žāvēšanai, jo satur daudz cukura un maz skābes. Īsta cveče ir zila, iegarena plūme ar izteiktu sānu rievu, ļoti stingru mīkstumu un brīvi atdalāmu kauliņu. Ienākas pārsvarā vēlu.

Vislabākās cvečes ir tik vēlas, ka Latvijā nenogatavojas un neuzkrāj vajadzīgo saldumu, arī ziemcietība tām ir vāja.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pie mums no cvečēm plašāk sastopama ‘Stanley’ (garš veģetācijas periods, tāpēc tumši violetie augļi labi ienākas tikai Latvijas siltākajos novados, turklāt siltās un saulainās vasarās) un ‘Eksperimentālfeltets’ (ķiršsarkanbrūni augļi), kā arī ‘Āženas’ plūme. Žāvēt mūsu cvečes lāgā nevar (parasti trūkst cukura), bet var pagatavot izcilus kompotus. Cvečes zied vēlu (‘Stanley’) un tad labi apputek­snējas ar renklodēm un mirabelēm, kā arī vidēji vēlu (‘Āženas’, ‘Eksperimentālfeltets’). Daudzas ungārietes ir pašauglīgas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.