Plūmju ievārījums ar mandelēm 0
Sastāvdaļas – 1 kg plūmju, 75 g valriekstu vai mandeļu, 3 – 4 ēdamkarotes konjaka, 1 kg ievārījuma cukura.
Pagatavošana.
Plūmes nomazgā, izņem kauliņus un sagriež gabaliņos. Valriekstus pārlej ar karstu ūdeni, ļauj 10 minūtes nostāvēties un tad nokāš. Ja izmanto mandeles, tām noņem miziņas. Plūmēm pievieno blanšētos valriekstus, konjaku un cukuru. Vāra 5 minūtes, nepārtraukti maisot. Masu lej tīrās burkās un aizvāko. Sanāk aromātisks ievārījums, mandeles piešķir neparastu garšu, tās ir mīkstas un uzbriedušas, garšo pavisam savādāk, nekā izkaltētas ar miziņu. Ja liek valriekstus, sanāk asāks, garša ir piesātinātāka.
PADOMI
• Ja plūmju ievārījums šķiet par asu un skābu, stipro garšu var mazināt, vārot tās kopā ar banāniem, nektarīniem vai saldajiem vasaras āboliem.
• Pie plūmju ievārījuma labi noder kanēlis, tas atsvaidzina garšu, piedodot pikantu akcentu.
• Ja ir daudz aliču plūmju, ieteicams tās likt kopā ar banāniem (uz 3 kg plūmju vismaz kilograms banānu), tad ievārījums sanāk maigs, nevis skābs un stiprs.