Plānās pankūkas nekad neapniks! Ideālā mīkla, kas izdodas vienmēr 10
Plānās pankūkas ir brīvdienu rītu ēdiens. Tām ir bērnības garša. Ar krējumu, ar ievārījumu, ar cukuru…
Klasiskās plānās pankūkas
Atkarībā no tā, vai pankūkas cep elektriskajā pankūku pannā vai parastā pannā uz plīts, no šīs receptes sanāk 15–25 pankūkas.
• 250 g kviešu miltu
• 500 ml piena
• 2 olas
• 1,5 tējkarotes cukura
• 1,5 ēdamkarotes augu eļļas
• šķipsniņa sāls
Pagatavošana.
Bļodā iesit olas, pievieno šķipsniņu sāls un saputo. Pielej pienu, pieber cukuru un turpina kult pāris minūšu. Atsevišķā traukā izsijā kviešu miltus un pievieno olu–piena masai. Maisa, līdz izveidojas viendabīga mīklas konsistence bez kunkuļiem. Ja tomēr palikuši kunkulīši, tos labi var izsist ar rokas blenderi (ar minimāliem apgriezieniem).
Ideālo pankūku noslēpums
• Ja miltus pirms pievienošanas mīklai izsijā caur sietiņu, tie dos mīklai vieglumu un gaisīgumu.
• Ja piens un olas ir istabas temperatūras, mīkla sanāk vijīgāka – pienu ieteicams pat nedaudz uzsildīt.
• Pankūku mīklai vispirms sajauc mitrās sastāvdaļas: pienu, ūdeni, olas, tikai pēc tam pakāpeniski ber klāt izsijātus miltus. Tā var izvairīties no kunkuļiem. Vēl viens variants – vispirms miltus sajauc tikai ar pusi no piena daudzuma, jo biezā mīklā var viegli izmaisīt miltu kunkuļus, pēc tam pielej atlikušo pienu.
• Eļļa mīklai nepieciešama, lai tā būtu elastīgāka un neliptu pie pannas. To pievieno mīklas gatavošanas procesa beigās.
• Ja mīkla pārāk bieza, pankūkas ir nebaudāmas, jo vidū neizcepas, kad malas jau apdegušas. Ja mīkla pārāk šķidra – tās lūst. Jāatceras, ka, mīklai pastāvot, milti uzbriest, un tā kļūst biezāka, tāpēc bieži vien cepšanas vidusposmā mīklai jāpievieno vēl piens vai ūdens (50–75 ml) jeb pirms cepšanas ļauj mīklai kādu brīdi pastāvēt.
• Pankūku mīklu var gatavot no piena vai piena un ūdens attiecībā 50:50.
Bet plāno pankūku mīklu var gatavot tikai ar ūdeni. Var pievienot skābo krējumu.
• Plānās pankūkas cep vai nu pannā ar pārklājumu, kam cepšanas laikā nevajag taukvielu, vai īstā čuguna pannā, kura ļoti vienmērīgi sakarst un ilgi saglabā siltumu. Čuguna pannai cepšanas laikā nepieciešamas taukvielas, bet tās jālieto maksimāli maz, lai pankūkas nebūtu pārāk taukainas, jo pildīšanas procesā tās izjuks. Lai taukvielas (eļļa, kausēts sviests) nebūtu par daudz, to uz pannas uzsmērē ar otiņu.
• Pankūku mīklu lej pannas vidū un pēc tam, sagāžot pannu uz vienu un otru pusi, ļaut tai izlīdzināties vienmērīgi pa visu cepšanas virsmu. Pēc pirmās pankūkas izcepšanas jau būs skaidrs, cik daudz ar kausiņu mīkla jālej.
• Kāpēc pirmā plānā pankūka nekad nesanāk? Pannas virsma nav vienmērīgi sakarsusi, tāpēc ieteicams pirms cepšanas to uz lēnas uguns vienmērīgi sakarsēt. Pannai jābūt karstai, bet cep uz vidējas uguns.
• Plānās pankūkas apcep zeltaini brūnas. Ja tās atrodas pārāk ilgi uz pannas, kļūst sausas un nebaudāmas.
• Visērtāk gatavās pankūkas noņemt no pannas ar plānu koka vai silikona lāpstiņu.
• Pankūkām var apcept tikai vienu pusi, ielikt pildījumu ar zeltaini brūno pusi uz iekšu, aiztīt ciet un apcept uz pannas. Tā gatavo kommorgenvīderus – pankūkas ar maltās gaļas pildījumu, siera pankūkas un saldās biezpiena pankūkas. Ja pildījumā ir zaļumi, svaigi augļi un ogas, tos neiesaka cept – pankūku izcep no abām pusēm un tad pilda.