Foto – Shutterstock

Pirms pērc gaļu grilam, paskaties etiķa un cukura daudzumu tajā! 0

Vasara ir laiks, kad grilējam un, atpūšoties pie dabas, mielojamies uz nebēdu, ko bieži vien darām, nepievēršot uzmanību ēdiena sastāvam un uzturvērtībai. BENU Aptiekas pieaicinātā uztura speciāliste Liene Sondore dalās ar ieteikumiem, kā pasargāt sevi no liekiem kilogramiem nevērīgas uztura izvēles dēļ.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
Lasīt citas ziņas

“Vasarā krietni vairāk pievēršamies sportiskām aktivitātēm, vienlaikus gan arī pagrēkojot ar uzturā lietotiem grilētiem un ceptiem ēdieniem, un bieži nepievēršot uzmanību ēdiena sastāvam, ar ko vajadzētu būt uzmanīgiem, lai sapņi par slaido augumu rudenī tā arī neizrādītos nepiepildīti,” skaidro uztura speciāliste Liene Sondore.

Viņa uzsver, ka, izvēloties produktus grilēšanai un cepšanai, būtiski ir pievērst uzmanību ne tikai tam, cik tie ir trekni, bet arī tam, kāda ir šo produktu marināde un pievienotās garšvielas, jo bieži tās sastāvā ir ne vien krietns daudzums etiķa, bet arī cukurs un citas pārtikas piedevas.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ir apsveicami, ja pievēršam uzmanību uztura sastāvam iepērkoties, taču vairākumā gadījumu tā diemžēl nenotiek un rezultātā nopērkam ēdienu, kuram pievienotās garšvielas, tauku un cukura daudzums krietni pārsniedz mums uzturā nepieciešamo,” norāda L. Sondore.

Uztura speciāliste aicina ņemt vērā, ka grilēšanas laikā ēdienā notiek ķīmiskas reakcijas un šādam ēdiena gatavošanas veidam ir arī savas negatīvās puses – lielākiem gaļas gabaliem apdegot, veidojas kancerogēni savienojumi – heterocikliskie amīni. Savukārt, lai grilēšana būtu pēc iespējas veselīgāka, nav ieteicamas marinādes tikai uz eļļas bāzes un treknas gaļas cepšana uz atklātas liesmas, kad tauki pil liesmās un degšanas rezultātā rodas gāzes, kas ar dūmu palīdzību apņem ēdienu, tādējādi veidojot kancerogēnus savienojumus – policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus. Tāpat arī L. Sondore vērš uzmanību uz to, ka grilējot ļoti svarīgi atcerēties, ka gaļai ir jābūt pilnībā pagatavotai!

Vienlaikus viņa atzīst, ka neatkarīgi no gada laika ikdienā uzturam ir jābūt sabalansētam, ko daudzi no mums steigā piemirst vai var realizēt ar grūtībām saspringta darba režīma vai citu apstākļu dēļ.

“Lielākoties mēs visi esam aizņemti, taču par uzmanības pievēršanu uzturam un tā sastāvam nevajadzētu aizmirst, jo par to, kam mēs šodien nepievēršam uzmanību, mums ilgtermiņā var nākties maksāt ar savu veselību,” skaidro L. Sondore.

Uztura speciāliste iesaka uzturā lietot pēc iespējas vairāk augu valsts produktu, kas vasarā tiek audzēti tepat Latvijā, un, izvēloties gaļas vai zivju ēdienus, būt uzmanīgiem ar pievienoto garšvielu daudzumu, kā arī izmantot vasaras silto laiku un neaizmirst par atpūtu, sportu un vienkārši pastaigām svaigā gaisā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.