Pīrāgiem, ruletēm, plātsmaizēm: 4 mīklu receptes, kas jāzina katrai labai saimniecei 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Gada nogales mēnešos biežāk nekā citkārt mēdzam cept pīrāgus, plātsmaizes, kūkas un citus gardumus. Daudzām rauga, smilšu, kārtainās vai citas mīklas recepte ir iekalta atmiņā kā vienreizviens, bet kādai noteikti noderēs neliels špikerītis.
Rauga mīkla
Sastāvdaļas:
• 1 kg kviešu miltu
• 150–200 g cukura
• 150 g sviesta vai margarīna
• 50 g augu eļļas
• 50 g rauga
• 500 ml piena
• šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
Rauga mīklas gatavošanu sāk ar rauga darbības aktivizēšanu – to pārlej ar nelielu daudzumu silta ūdens, pievieno mazliet cukura un siltā vietā ļauj uzrūgt.
Miltus izsijā, lai pievadītu vairāk gaisa, kas nepieciešams rauga sēnīšu attīstībai. Pienu uzsilda līdz 35 °C, pievieno sāli un cukuru, trešdaļu izsijāto miltu un samaisa. Tad pieliek atdzīvināto raugu, pārējos miltus un visu samīca. Beigās pievieno sviestu (vai margarīnu). Mīkla ir labi samīcīta, ja tā nelīp pie trauka malām un rokām.
Gatavo mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar tīru dvieli un noliek siltā vietā, lai tā uzrūgst. Mīklu raudzēšanas laikā 2–3 reizes atspaida – pārmīca, lai izspiestu radušos ogļskābo gāzi, kas aizkavē rūgšanu. Mīkla ir uzrūgusi, ja, iespiežot tajā ar pirkstu, bedrīte lēnām izlīdzinās.
No rauga mīklas cep pīrādziņus, plātsmaizes un kliņģerus. Rauga mīklas izstrādājumus cep vidēji 240 °C.