Malkas krāsnī – savs šarms un garša 0
Savukārt pensionāre un mājsaimniece Rita Bērziņa Dobeles novadā gardumus cep pirms vairākiem gadiem pirktā lauku krāsnī. Arī iepriekš smaržīgie labumi tapuši malkas krāsnī, bet mūrētā, kas savu laiku bija nokalpojusi. Malkas krāsns izvēle bija pašsaprotama arī mājas apsildes dēļ – četristabu dzīvoklī krāsniņas ir gandrīz katrā telpā, tostarp virtuvē, tāpēc malkas krāsns kalpo gandrīz kā divi vienā – dod siltumu virtuvei un koridoram, kā arī var izcept gardumus. Rita atklāj, ka esošā krāsns iegādāta par 210 latiem un tolaik nebija no tām lētākajām. Viņa arī noteic, ka krāsni neizmanto vien svētku reizēs – pīrādziņi un kēksi top arī biežāk, tomēr ikdienas maltītes lielākoties top uz gāzes plīts. Rita piekrīt, ka malkas cepeškrāsnī cepti labumi ir gardāki.
“Visi pīrāgi, cepeši daudz garšīgāki ir malkas krāsnī. Protams, ir arī problēmas – malka nav nemaz tik lēta, regulāri jātīra pelni un pagatavot ir sarežģītāk, taču galarezultāts ir garšīgāks,” stāsta pensionāre. Pirms pārvākšanās uz laukiem Rita ar ģimeni dzīvojusi Rīgā un izmantojusi gāzes plīti, kas kalpojusi labi, bet ēdiena garša tomēr neesot salīdzināma ar lauku krāsniņu.