Foto – Shutterstock

Kādā cepeškrāsnī labāk pagatavot gardumus? Salīdzinām iespējas! 0

Pašattīrīšanās – ērti un noderīgi

Cepeškrāsns jau kopš laika gala bijusi viena no svarīgākajām kārtīga latvieša mājas sastāvdaļām – kur gan citur izcept smeķīgus pīrādziņus vai īstu rupjmaizi? Laiks strauji iet uz priekšu, un lielās malkas plītis jauno ģimeņu pavardos kļuvušas par retumu, tās aizvietojot ar cita veida cepeškrāsnīm. Dzīvi tas padara vieglāku, bet vai gardāku un labāku?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Lielākoties virtuvēs sastopamas gāzes vai elektriskās cepeškrāsnis, taču nedrīkst aizmirst par vecajām labajām malkas plītīm. Tās gan ir dārgas un retas, taču nav dzirdēts, ka omīšu izdaudzinātie speķa pīrādziņi taptu gāzes vai elektriskajās cepeškrāsnīs – tikai un vienīgi cepti plītī, kurai siltumu dod smaržīgā alkšņa malka. Daudzi saka, ka kārtīgus pīrāgus elektriskajā vai gāzes cepeškrāsnī nemaz nevar izcept. Kā domā pavāri un virtuves saimnieki?

Kulinārijas bloga autore Krista Baumane uzsver, ka galvenās atšķirības starp visiem trim cepeškrāšņu veidiem ir to lietošanas ērtībā, nevis kurināmā izmaksās. “Ieslēgt elektrisko vai gāzes cepeškrāsni būs ērtāk un ātrāk nekā ar malku kurināmo. Man no gatavošanas kvalitātes viedokļa svarīgs faktors ir spēja precīzi kontrolēt karstumu. To visvieglāk ir izdarīt elektriskajai cepeškrāsnij, daudz grūtāk – gāzes, bet teju neiespējami to ir izdarīt ar malku kurināmo,” stāsta blogere.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņa uzsver, ka īpaši svarīgi tas ir brīžos, kad jācep smalki konditorejas izstrādājumi, piemēram, bezē cepumi vai makarūni (no angļu val. vārda – macaron), jo to pagatavošanai nepieciešams neliels karstums, ko ar gāzes vai malkas krāsnīm nav iespējams panākt. Kulinārijas eksperte gan min, ka malkas krāsns pluss ir tās dotais siltums, kas drēgnā rudens vai aukstā ziemas vakarā būs patīkams, taču vasaras karstumā tas atkal traucēs.

Uz jautājumu, vai malkas krāsnī cepti pīrādziņi nesanāks gardāki un smaržīgāki, K. Baumane atbildēja, ka šajā ziņā atšķirības starp cepeškrāsnīm faktiski nav – pīrādziņi labi smaržos, cepti jebkurā krāsnī. “No lietotāja viedokļa visērtākās un pieejamākās ir elektriskās cepeškrāsnis, kuras mūsdienās piedāvā lielu papildfunkciju klāstu, piemēram, tvaika izsmidzināšanu, kas ir svarīgi maizes cepšanai. Man pašai ļoti ērta funkcija elektriskajām cepeškrāsnīm liekas pirolīzes tīrīšana, kas uz krāsns sieniņām sakrājušos taukus augstā temperatūrā vienkārši nodedzina, ļaujot izvairīties no nevēlamas ķīmisku līdzekļu lietošanas,” stāsta kulinārijas blogere.

Apskatot elektriskās cepeškrāsns cenas, pirolītisko attīrīšanu var atrast dārgākajos modeļos, taču arī lētākie modeļi apveltīti vismaz ar tvaika attīrīšanu. Gāzes plītīm tikai dārgākajām ierīcēm iespējama katalītiskā (īpaša emalja uz cepeškrāsns pārklājuma, kas novērš traipus) vai karsta mitrā gaisa izsmidzināšana.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.