Piparu laiks: 4 debešķīgi un interesanti ēdieni no paprikas 1
Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Augustam piestāv paprika: dzeltena, sarkana, oranža, koši zaļa, bāli zaļganīga. Tai ir neparastas formas – resna un pamatīga, ovāla un slaida. Protams, krāsai ir nozīme, bet saimnieces papriku pievieno ēdieniem, pateicoties tās garšai, jo paprika ēdienu padara izteiksmīgāku. To var ēst svaigu ar dažādām mērcītēm, pievienot salātiem, tā derēs arī zupās un sautējumos.
Latvijā ar vārdu “paprika” saprotam saldo, sulīgo piparu – Capsicum annuum, ko nu jau daudzi izaudzē savos dārzos. Ja raža liela vai arī cenas tirgū kritušas, papriku var pievienot dažādiem lečo, vīriešu zaptēm.
Kā izvēlēties?
Paprikai jābūt stingrai, ar skaistu, spīdīgu miziņu. Svarīgi pievērst uzmanību, vai tā ir svaiga, vai nav sākusi bojāties. Krunkaina miziņa liecina, ka paprika jau mazliet par ilgu glabāta. Par dārzeņa kvalitāti var spriest pēc tā kātiņa – ja tas izkaltis, paprika nebūs īsti laba.
Pilngraudu pastas salāti ar papriku
• 150 g pilngraudu makaronu
• 5 sarkanie ķirštomāti
• puse dzeltenās paprikas
• puse sarkanās paprikas
• puse garā gurķa
• 125 g uz pusēm pārgrieztu mocarellas minibumbiņu
• 3–5 ēdamkarotes bazilika pesto
Pagatavošana:
Novāra makaronus, nokāš, noskalo aukstā ūdenī un liek lielā bļodā. Pievieno uz pusēm sagrieztus tomātiņus, plānās strēmelēs sagrieztu papriku un ripiņās sašķēlētu gurķi.
Salātos iejauc pesto un iecilā siera bumbiņas.
Pesto var sagatavot lielāku porciju, jo tas vasarā noderēs arī citiem ēdieniem. Sablendē saišķīti bazilika, sauju riekstu (ciedru, Indijas vai saulespuķu sēkliņas), 2 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera, pāris ēdamkarošu olīveļļas, puscitrona sulu un šķipsniņu sāls.
Sacepums ar sieru
• 1 kg papriku
• glāze rīvēta siera
• pusglāze piena
• 5 olas
• 2 ēdamkarotes sviesta
Pagatavošana:
Piparus pārgriež uz pusēm, izņem sēklotnes, strauji apcep uz pannas, ātri atdzesē un novelk miziņu.
Liek karstumizturīgā traukā, kur izkausēts sviests. Virsū uzlej saputotas olas, kam pievieno pienu un rīvētu sieru. Cepeškrāsnī cep 5–10 minūtes.
Maltīte būs sātīgāka, ja ēdienam pievienos bekona šķēles.
Sviestmaižu pasta
• 2 paprikas
• 100 g brinzas vai biezpiena
• 50 g sviesta
• malti melnie pipari
• zaļumi
Pagatavošana:
Paprikas, kam izņemtas sēklotnes, samaļ gaļasmašīnā vai sablendē. Mīkstu sviestu sajauc ar saberztu brinzu vai biezpienu, pievieno maltus melnos piparus. Abas masas savieno, rūpīgi samaisa, pievieno sāli pēc garšas. Ja masa pārāk bieza, var pievienot karotīti skābā krējuma.
Ideāli garšos, uzziests uz rupjmaizes, ar siera šķēli.
Paprikas un tomātu zupa
• 500 g maltās gaļas
• 1 kārba (400 g) tomātu savā sulā
• 500 g paprikas
• 2 burkāni
• 2 sīpoli
• 4 selerijas kāti
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 čili pipars
• 200 g skābā krējuma
• eļļa
• pipari, sāls
• lauru lapa, zaļumi
Pagatavošana:
Smalki sagrieztus sīpolus apcep eļļā. Pievieno rīvētus burkānus un turpina cept. Tad pieliek sagrieztu papriku, malto gaļu un sagrieztus selerijas kātus, apcep.
Apceptos dārzeņus liek katlā, pārlej ūdeni, uzvāra. Pievieno garšvielas un čili. Vāra 25 minūtes, tad pieliek sablendētus tomātus, sāli. Pirms nogriež uguni, pievieno saspiestas ķiploka daiviņas.
Zupai jābūt pabiezai. To pasniedz ar skābo krējumu, zaļumiem un svaigu maizi.