Piparmētras divvirzienu iedarbība 0
Piparmētra ir kultūraugs – savvaļā augošās krūzmētras un ūdensmētras krustojums. To audzē kā ārstniecības augu un garšaugu, bet vietām tā pārgājusi savvaļā.
Pakošļājot piparmētras lapiņu, vēl bez raksturīgās garšas mutē sajūtams vēsums. To rada mentols – ēteriskā eļļa, kas ir viena no mētras vērtīgajām sastāvdaļām. Citas – mentons, karotīns, askorbīnskābe, miecvielas.
Drogām ievāc piparmētras lapas auga ziedēšanas sākumā (parasti – jūlijā). Lapas vai nogrieztos lakstus žāvē labi vēdināmās telpās. Droga ir derīga divus gadus.
Piparmētru lapu uzlējumu lieto pie gremošanas traucējumiem, ēstgribas veicināšanai, pret nelabu dūšu, caureju, gāzu uzkrāšanos, klepu, kā žultsdzinēju, urīndzenošu un nomierinošu līdzekli (vieglākā koncentrācijā) un tonizētāju (ja tēja stiprāka).
Piparmētra uzlabo asinsriti, tai ir spazmolītiska, pretsāpju un antiseptiska iedarbība. Piparmētra ir daudzu zāļu sastāvdaļa, no kurām plašāk zināmās ir validols un valokardīns. Piparmētru nereti izmanto tēju maisījumos – gan auga īpašību dēļ, gan garšas uzlabošanai. Piparmētru eļļu lieto arī kosmētikā, bet svaigās lapiņas noder kā ēdams deserta rotājums.
Piparmētra darbojas kā lielisks gaisa atsvaidzinātājs, tāpēc svaiga auga buntītes vai spilventiņus ar kaltētu mētru var turēt tualetes telpās. Mētru var audzēt podiņā virtuvē uz palodzes – tad vienmēr pa rokai būs gan svaigs garšaugs, gan košļene bez nevienas e-vielas: pakošļājot lapiņu, elpa būs svaiga un arī mutes veselībai šāda procedūra būs noderīga un tīkama.
Karstā laikā var pagatavot piparmētras ledus tēju: dažas lapiņas aplej ar vārošu ūdeni un atdzesē, pievieno laima vai citrona šķēlītes un ledu – gatavs! Ja vēlas vēl kādu pikantāku noti, dzēriena garšu var bagātināt, pievienojot dažus gabaliņus ingvera. Labi sader arī piparmētras un zemeņu garša – var pamēģināt pagatavot arī zemeņūdeni ar piparmētru lapām: glāzē iemet pāris sagrieztas zemenes, saspaidītu svaigu piparmētras lapu un pārlej ar vēsu ūdeni. Spirdzinošs dzeramais gatavs.
Vairāk par augiem var lasīt žurnāla “36,6°C” pielikumā “Dabas Dziedniecības Ceļvedis”