Pipari – saldie un karstasinīgie. Kolekcionāre dalās ar to audzēšanas knifiem 0
Piparus Latvijā vēl pagaidām audzē maz, jo izveidojies priekšstats, ka tie slikti aug un nedod pienācīgu ražu. Piparu un baklažānu kolekcionāre Linda Grotupe par šo kultūru ir citās domās. Viņa piparus audzē jau gadiem un uzkrājusi pietiekami daudz zināšanu un atklājusi daudz knifu to audzēšanā.
Sēj agri
Kolekcionāre asos piparus un saldo papriku sēj februāra vidū.
“Samērā bieži, audzējot dēstus mājas apstākļos, audzētāji sūdzas par sliktu sēklu dīdzību. Teorētiski sēklām dīgtspēja saglabājas 2–3 gadus, bet praksē pierādījies, ka dīgst arī astoņus gadus vecas piparu sēklas.
Dīgšanai nepieciešami vismaz 25 °C, turklāt sējai vislabākās ir divus gadus vecas sēklas,” skaidro Linda Grotupe.
Sēklas sēj bagātinātā kūdras substrātā pārtikai paredzētajos plastmasas trauciņos. Līdz sadīgšanai sējumus tur apkures telpā (tajā ir ap 30 °C), nosedzot kastītes ar pārtikas plēvi, lai izveidotu labāku mikroklimatu un sējumi neiežūtu.
Sēklas uzdīgst 4–5 dienās. Parādoties dīgstiem, plēvi noņem, augus aprasina ar siltu ūdeni un novieto istabā uz palodzes 20–23 °C temperatūrā. Salīdzinājumā ar tomātiem pipariem ir mazākas prasības pēc gaismas, tāpēc to dēstus var izaudzēt bez papildapgaismojuma.
Izstāda aprīļa sākumā
Kad izveidojušās trīs lapiņas, augus pārstāda 1 l polietilēna maisiņos, kam apakšā ir caurumiņi (tie ir lētāki nekā podiņi – 0,02 eiro/gab.).
Neapsildāmās siltumnīcās piparu dēstus iespējams izstādīt ne agrāk par maija vidu. Būtiski, lai tiem nebūtu atvērušies ziedi, jo pēc iestādīšanas augi tāpat tos nometīs. Stādīšanai der 25–30 cm augsti neuzziedējuši augi. Augus stāda 30 cm attālumā citu no cita.
Sīvos piparus kolekcionāre audzē 12–15 litru podos, bet saldo papriku – gruntī. Augi ir ļoti ēdelīgi, tādēļ stādīšanai traukos tiek izmantots Lafloras bagātinātais kūdras substrāts un biohumuss attiecībā 1:1. Stādot augsnē, katrā bedrītē tiek likts maisījums no kaļķotas, safrēzētas kūdras, biohumusa un kompleksajiem minerālmēsliem.
Audzējot podos, piparu augstums un ražība atkarīgi no trauka lieluma un zemes daudzuma.
Vieta siltumnīcā
Ja piparus audzē kopā ar tomātiem, jānodrošina tiem silta vieta, kur nav caurvēja un uz augiem nedaudz krīt ēna. Tādā gadījumā tomātus izvieto siltumnīcā pa vidu, bet piparus – sānu malās vai stūros. “Ģimenes vajadzībām pietiek ar sešiem dažādu šķirņu piparu stādiem,” uzskata Linda Grotupe.
Lai saldā paprika nekļūtu sīva
Saldo papriku šķirnes ir selekcionētas no asajām paprikām, tāpēc ziedputekšņi var samērā viegli apputeksnēt saldās paprikas. Rezultātā augļi būs rūgteni. Tāpēc saldo papriku labāk audzēt atsevišķā siltumnīcā. Audzējot vienā, starp radiniecēm nepieciešams vismaz divu metru attālums.
Patīk regulāra laistīšana un mitrināšana
Pipariem patīk siltums, mitrums un pusēna, tāpēc saimniece tos audzē siltumnīcā, ko nedaudz noēno ozols.
“Pipariem patīk mērena, bet bieža laistīšana un rasināšana. Aizvadītajā tveicīgajā vasarā piparus vajadzēja mitrināt katru dienu, bet, kad temperatūra siltumnīcā pārsniedza 30 °C, – pat divreiz dienā. Karstajā laikā pipariem, tāpat kā gurķiem, patīk duša, tādēļ tos nav ieteicams stādīt kopā ar tomātiem. Jārasina priekšpusdienā, lai augi līdz vakaram pagūtu nožūt un neizplatītos slimības, piemēram, pelēkā puve,” pamāca audzētāja.
Veido, mēslo un vēdina
Asajiem pipariem krūmi nav jāveido. Saldajai paprikai, lai iegūtu lielāku ražu, augus veido uz 3–5 spēcīgākajiem dzinumiem. Lai veicinātu šo dzinumu augšanu, nedrīkst ļaut attīstīties pirmajam auglim, kas veidojas zem zarošanās vietas, – to izkniebj.
Pipariem, tāpat kā tomātiem, karstumā tiek traucēta kalcija no saknēm nokļūšana augļos (uz augļiem parādās brūni plankumi), tāpēc augšanas laikā tiem ik pēc divām nedēļām jādod kalcija mēslojums. Kolekcionāre pārmaiņus lieto Omex CalMax un Boramin Ca.
Savukārt augustā, kad naktī gaisa temperatūra noslīd līdz 10–15 °C, siltumnīcas gali un vēdlogi vakarā jāaizver, bet agri no rīta atkal jāatver.
Ja uzbrūk tīklērces
Audzējot piparus kopā ar baklažāniem, tiem nereti kaitē tīklērces. Cīņā pret kaitēkļiem audzētāja izmanto pašgatavotu līdzekli: 700 g burkā saliek (piestampājot) egļu vai priežu skujas, paparžu lapas, aplej ar puslitru degvīna, aizskrūvē un notur vienu mēnesi. Tad ēdamkaroti iegūtā uzlējuma sajauc ar 10 l ūdens un apsmidzina krūmus.
Ražas novākšana
Piparu ražu novāc regulāri, jo, atstājot augļus gatavoties, aizkavējas jauno augļaizmetņu veidošanās.
Ja vēlas piparus žāvēt, augļus norauj, izņem sēklotni, lai mazinātu aso garšu, tad liek siltumā (piemēram, uz palodzes) kaltēties.
Gan saldo, gan aso piparu sēklas vāc no nobriedušiem, mīkstiem augļiem. Sējai atlasa rupjākās sēklas, izžāvē istabas temperatūrā.
Sīvos piparus pārziemina
Rudenī, kad kļūst auksts un sīvie pipari noražojuši, augus apgriež līdz sazarojuma vietai, novieto uz palodzes un līdz pavasarim uzglabā labi vēdināmā telpā istabas temperatūrā (nevajadzētu augus turēt radiatoru tuvumā, jo tie sausina gaisu un veicina tīklērces izplatību). Podā asos piparus var audzēt aptuveni piecus gadus.
Labākās piparu šķirnes
Asie pipari
Čūska. Augļi sarkani, tievi, izlocīti, ar asu garšu, piemēroti kaltēšanai. Šķirne agrīna, pirmie augļi ienākas jūlija vidū. Krūms kompakts.
Habanero. Nelieli oranži auglīši ar izteikti asu garšu. Šķirne ražīga, veido kompaktu krūmu.
Zvaniņš. Augļi ļoti dekoratīvi, kā nelieli zvaniņi, sarkani, vidēji asi. Krūms skrajš, izaug līdz 1 m augsts.
Auna rags. Augļi sarkani, slaidi, vidēji asi (ar minimālu pēcgaršu). Veido kompaktu, līdz 80 cm augstu krūmu.
Mazais dzeltenais. Meksikas čili, augļi ļoti asi, tāpēc ēst nav vēlams.
Raiblapu pipars. Augļi ar vāji asu garšu. Augs veido dekoratīvu, zemu krūmiņu.
Saldā paprika
Reičele. Šķirne ar interesanta krāsojuma augļiem. Sākumā tie ir tumši violeti, vēlāk nogatavojušies iekrāsojas brūngani ar violetu svītrojumu. Augs veido ap 80 cm augstu krūmu.
Yellow Torro. Šķirnei 25 cm gari konusveida augļi ar saldu, patīkamu garšu. Siltā vasarā un pie labas aprūpes uz krūma var būt līdz pat 12 augļiem. Augs veido līdz 1,8 m augstu krūmu.
Itāliete. Šķirnei konusveida augļi, līdz 25 cm gari, tumši sarkani, garšīgi. Uz krūma mēdz būt vairāk nekā desmit augļu. Augs veido līdz 1,8 m augstu krūmu.
PAMĒĢINI!
Itāļu antipasta
Vispirms pagatavo marinādi, līdzīgi kā gurķiem (piemēram, uz litru ūdens ņem ēdamkaroti sāls, 2 ēdamkarotes cukura, 10 karotes etiķa). Iemarinē gatavus asos piparus uz divām dienām. Tad tos pilda ar fetas sieru un aplej ar olīveļļas un etiķa maisījumu.