Žans Liks Melenšons, Marine Lepēna, Emanuels Makrons
Žans Liks Melenšons, Marine Lepēna, Emanuels Makrons
Foto: Scanpix/LETA. Kolāža: LA.lv

Lepēna un Bardella to nebija gaidījuši 101

Galēji labējās partijas RN līderis Džordans Bardella un partijas dibinātāja Merina Lepēna bija sagatavojuši lielus uzvaras svētkus. Tā vietā korķi palika šampanieša pudelēs. Daudzie RN atbalstītāji priekšvēlēšanu ballītē kādā Parīzes priekšpilsētā palika garām sejām un nespēja noticēt, ka viņi ir tikai trešais spēcīgākais spēks, par saviem novērojumiem raksta DW. Džordans Bardella sacīja, ka RN zaudēja tikai tāpēc, ka kreisie un prezidents Makrons izveidoja “nedabisku koalīciju”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo 6
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 66
Kokteilis
FOTO. 5 latviešu sievietes, kas varētu kļūt par pasaules skaistumkaralienēm 55
Lasīt citas ziņas
Otrajā kārtā Kreisie un Makrona partija nosūtīja tikai vienu kopīgu kandidātu daudzos vēlēšanu apgabalos, lai novērstu atbalstu RN kandidātiem.

Šis aprēķins acīmredzot nostrādāja un padarīja Džordanu Bardellu ļoti dusmīgu. “Vēlētāji ir neapmierināti,” sacīja Bardella. RN joprojām ir vienīgā alternatīva kreisajai un centriskajai politikai, tomēr vairākums vēlētāju bija nostājušies pret RN.

CITI ŠOBRĪD LASA

Makrona partija kļūst par otru spēcīgāko spēku
Prezidents Makrons, kurš vēlēšanu vakaru pavadīja noslēgti Elizejas pilī, visu bija licis uz vienas kārts un riskanto spēli pilnībā nezaudēja. Francijas prezidents pārsteidzoši atlaida nacionālo parlamentu Francijā jūnija sākumā pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām, tāsviņa partijai sagādāja vilšanos. Ar šīm vēlēšanām viņš vēlējās iegūt jaunu mandātu no Francijas vēlētājiem. Šis aprēķins īsti neizdevās.

Lai gan viņš cīnījās pret galēji labējiem, kas pārņem varu, tā vietā viņam tagad ir jāstrādā ar dažkārt galēji kreisajiem.

Galu galā viņa liberālā partija kļuva par otru spēcīgāko spēku. Kopumā visi analītiķi bija gaidījuši vēsturisku labējo uzvaru, gatavojoties parlamenta vēlēšanu otrajai kārtai. Tā būtu pirmā reize mūsdienu Francijas vēsturē, kad galēji labējie ir kļuvuši par spēcīgāko spēku brīvi ievēlētā parlamentā. Lietas izvērtās savādāk.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.