Pīlādžu karaša 0
PAGATAVOŠANAS LAIKS: 40 MINŪTES + STUNDA RAUDZĒŠANAI
SASTĀVDAĻAS
* 300 g kviešu miltu
* 300 g rudzu miltu
* 150 g pīlādžu
* 20 g cukura
* 15 g sāls
* 17 g sausā rauga (vai trīsreiz vairāk mitrā rauga)
* 400 g remdena ūdens
* 100 g eļļas
* 100 g kaltētu sīpolu
PAGATAVOŠANA
Blendera krūzē ielej eļļu, pieber pīlādžus un kaltētos sīpolus, tad visu sablendē viendabīgā masā.
Miltus ber uz galda un vidū izveido iedobi, kur iekaisa cukuru un virspusē raugu, bet sāli – maliņā, lai nesaskaras ar raugu. Iedobē ielej daļu ūdens tā, lai nelīst pāri. Aptuveni piecas minūtes ļauj raugam atdzīvoties (tas atkarīgs, kāds ir raugs, cik silts ūdens un kāda telpas temperatūra). Tad miltiem pielej pārējo ūdeni un kārtīgi samīca. Pievieno blendēto eļļas maisījumu un turpina mīcīt.
Mīklu liek siltā vietā un raudzē aptuveni 30 minūtes. Tad darba virsmu pārkaisa ar miltiem un mīklu vēlreiz ātri pārmīca, veido divus kukulīšus (var arī vienu, ja gribas lielāku) un raudzē aptuveni 30 minūtes. Cep līdz 200 grādiem iepriekš sasildītā cepeškrāsnī 25–30 minūtes.
Jau senatnē maizei lika klāt pīlādžogas, lai tā ilgāk glabātos svaiga.
Pavāres piebilde
Nav īpaši svarīgi, kādu eļļu izmanto, jo maizē ir citas spēcīgas garšas. Var ņemt kādu labāku eļļu, kas jau ir mājās un kas patīk pēc garšas.