Foto: Matīss Markovskis

Pīlādžogas virtuvē; karašas un mērces receptes 0

Pīlādžogas kā vērtīga dāvana

Foto – Valdis Semjonovs
Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Nepel rūgtumu, tas organismam vajadzīgs – māca viedie dabas gudrību zinātāji. Viens no spēcinošā sūruma un veselīguma avotiem ir pīlādžogas. Vērts pastiepties pēc oranžā ķekara, it īpaši šogad, kad daba dāvājusi bagātīgu ražu.

“Gatavojot ēdienus, kam pievienotas pīlādžogas, sapratu, ka līdz šim man nav iznācis tās pienācīgi izmantot. Apjautu, ka ogas ir tik vērtīgas un garšā savdabīgas, ka vērts radīt arvien jaunas receptes, lai pīlādžus baudītu pēc iespējas vairāk,” uzsver šefpavāre Rūta Rietuma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai saglabātu oranžās ogas ziemai, ierasts tās vārīt biezenī ar ābolu un bumbieru gabaliņiem, izspiest sulu vai gatavot čatniju ar ķiplokiem, ingveru, baltvīna etiķi un plūmju vai ābolu piedevu.

* Ja tīk knibināties ar kārumu gatavošanu, var likt pīlādžus pūdercukurā. Izvāra sīrupu (ņem pa glāzei ūdens un cukura) un karstajā šķidrumā ieber ogas. Pēc tam ar sietiņu izceļ no sīrupa, ātri notecina un tikpat veikli apviļā pūdercukurā. Atstāj, lai labi apžūst.

* Pīlādžus, līdzīgi kā citas rudens ogas, piemēram, aronijas, irbenes vai bārbeles, var sasiet ķekaros, pakarināt un šādi uzglabāt ziemai, tikai nepieciešama vēsa un neapkurināma telpa.

* Ogas var saldēt, jo aukstums ne tikai uzlabo garšu, mazina rūgtumu, bet arī labvēlīgi maina pīlādža ķīmisko sastāvu. Ne velti senatnē šīs ogas ievāca pēc salnām. Taču der atcerēties, ka tieši rūgtenā garša ir apliecinājums ogu veselīgajai vērtībai. Pīlādži palīdz saaukstēšanās gadījumā, veicina gremošanu, attīra asinis un pat uzlabo atmiņu.

Rūta Rietuma piedāvā dažus neparastākus pīlādžu izmantošanas variantus – pagatavo gardu un kārdinoši krāsainu uzkodu, mērci gaļai un pat iecep maizē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.