Pīlādzis skaisti zied, bet ogas vēl zaļas nobirst. Kas par vainu? 1
Pagājušajā gadā ēdamais pīlādzis ‘Granatnaja’ skaisti noziedēja, bet zaļās ogas nez kāpēc nobira. ILZE PREIĻU NOVADĀ
Pēc Dārzkopības institūta pētnieces Ineses Drudzes teiktā, pīlādžogu nobiršanai varēja būt dažādi iemesli. Iespējams, tās bojāja pīlādžu tīklkode. Tauriņi dēj olas uz negatavām ogām. Kaitēkļu izalotie pīlādži kļūst rūgti, cieti, neēdami un nobirst. Audzējot pīlādžus komerciālos nolūkos, tīklkodi apkaro ar plaša spektra insekticīdiem, smidzinot tos tūlīt pēc noziedēšanas. Diemžēl mazdārzniekiem šie ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi nav pieejami. Pīlādžu tīklkodi var vienīgi mēģināt ierobežot, savācot bojātās ogas un rudenī rušinot koku apdobes, jo kaitēkļi ziemo zemsedzē zem augu atliekām.
Slapjos un vēsos laika apstākļos ražu inficē parastā augļu puve. Tā ir tā pati puve, kas veido mumificējušos augļus ābeļu zaros. Komercaudzētāji pret ogu pūšanu lieto pieskares iedarbības fungicīdus (2. reģistrācijas klases preparāti).
Pīlādžiem ir sekla sakņu sistēma, un, ja tos audzē zālienā, ko regulāri nopļauj, augļu koki mēdz ciest no sausuma, tiem nobirst ogas. Lai ilgāk saglabātos mitrums, ēdamos pīlādžus ieteicams audzēt mulčētās apdobēs.