Foto – Aija Geida

Pikantais koriandrs: kādiem ēdieniem to vislabāk pievienot? 0

Ikdienas maltīti var dažādot un padarīt izteiksmīgāku ar jaunām, ne tik ierastām garšvielām. Šoreiz garšvielu plauktiņā – koriandrs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Vieni koriandra sēkliņas liek teju pie visiem sāļajiem miltu izstrādājumiem, gaļas un pākšaugu ēdieniem, bet citiem pat šā garšauga smarža nepatīk. Tikko maltas sēklas smaržo ļoti spēcīgi, pat asi un ļoti specifiski. Mēdz teikt, ka koriandra lapas smaržo pēc blaktīm. Gardēži gan koriandra sēklās spēj sajust saldu, pikantu garšu ar priežu, riekstu un piparu notīm. Šī smarža asociējas ar gardu maltīti Austrumu stilā.

Pie koriandra jāpierod pakāpeniski – sākumā to ēdienā tikpat kā nedrīkst just, jāsāk ar pāris graudiņiem vai mazu šķipsniņu pulvera.

CITI ŠOBRĪD LASA

Koriandrs ir īstens glābējs, ja pēc maizes, pākšaugu un kāpostu ēdieniem kuņģī sākas revolūcija. Mazās, apaļās sēkliņas palīdz pret vēdera uzpūšanos, uzlabo gremošanu un veicina ēstgribu. Var ne tikai pievienot ēdieniem, bet arī gatavot sēklu uzlējumu un gremošanas veicināšanai lietot pirms ēšanas. Arī rupjmaize nav iedomājama bez malta koriandra, jo tad organisms vieglāk pārstrādā miltu izstrādājumu. Mīklai var likt gana daudz šīs garšvielas, proti, 1–2 ēdamkarotes uz kilogramu.

Koriandru

• pievieno arī piparkūku mīklai,

• pieber adžikai un karijam,

• liek klāt desām,

• pievieno skābētiem kāpostiem,

• iejauc pilngraudu un rudzu maizes mīklā,

• pievieno marinādēm,

• izmanto dārzeņu sautējumu garšas dažādošanai.

Koriandra lapas, sauktas par kinzu, ir līdzīgas pētersīļiem, bet, paberzējot rokās, tām ir spēcīgs, pavisam citāds aromāts, mazliet līdzīgs anīsam. Ar kinzu jārīkojas uzmanīgi, jo tā piešķir ēdienam specifisku garšu un smaržu. Svaigas lapiņas ēdienam parasti pieliek neilgi pirms gatavošanas beigām.

Koriandrs ir viena no retajām Austrumu garšvielām, kas aug mūsu klimatiskajos ap­stākļos. Lapas jeb kinzu audzē tāpat kā pētersīļus. Lai iegūtu sēklas, augam jāļauj noziedēt, taču jāpaspēj sēklas augustā laikus savākt, jo, kad sākas ilgstošākas lietavas, tās ātri samelnē un zaudē aromātu un garšas īpašības. Koriandra saknes pēc izskata atgādina burkānus, un tās var izmantot, gatavojot dažus Āzijas virtuves ēdienus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.