Ar ko atšķiras daudzgadīgā un viengadīgā rukola? 0
Ar ko atšķiras daudzgadīgā un viengadīgā rukola? ELITA LIEPĀJĀ
Šaurlapu divsēkle (Diplotaxis tenuifolia) jeb daudzgadīgā rukola pieder pie krustziežu dzimtas. Lapas ir diezgan lielas, stipri iešķeltas, veido blīvu rozeti, satur sinepju eļļu, C vitamīnu, karotīnus, minerālvielas. Spilgti dzeltenie ziedi izvietoti skrajā ķekarā.
! Garša – daudz pikantāka, asāka (rūgtena un aromātiska, ar riekstu un sinepju garšu) nekā viengadīgajai rukolai, taču daudzgadīgā ziednešus veido vēlāk un ir lietojama uzturā ilgāku laiku.
Šaurlapu divsēkle kļuvusi populāra restorānos. Lai gan garšaugs ir salcietīgs, to var audzēt arī siltumnīcā. Zem seguma veidojas maigākas, tīrākas, garšīgākas lapiņas nekā āra dobē izstādītiem augiem. Tomēr siltumnīcā rukolu reizēm bojā spradži (kaitēkļi jaunajās lapiņās izgrauž caurumus). Pret krustziežu spradžiem var cīnīties, laistot un regulāri rušinot augsni. Šaurlapu divsēklei var plūkt 5–10 cm garas jaunās lapiņas un izmantot svaigā veidā vai pārstrādāt.
Šaurlapu divsēkli sagatavotās dobēs sēj no aprīļa līdz augustam apmēram 0,5 cm dziļi ik pēc 2–3 nedēļām. Sēklas dīgst 7–14 dienas. Ja plūc tikai mazās lapiņas, retināt nav nepieciešams. Lielos augus audzē 10 cm attālumā citu no cita. Ražo no maija līdz oktobrim. Šķirnes: ‘Grazia’ (kompakts augs ar tumši zaļām lapām, izsēj visu gadu), ‘Rudi’ (ļoti pikanta savvaļas rukola), ‘Tiger’ (līdz pirmajai ražai jāgaida 10–12 nedēļas, otrā raža ienākas pēc 3–4 nedēļām), ‘Dragon’s Tongue’ (tumši zaļas lapas ar sarkanu dzīslojumu).
Sējas pazvērītei (Eruca sativa) ir vairāki nosaukumi – viengadīgā rukola, eruka, aragula. Šim krustziežu dzimtas augam ir diezgan lielas, nedaudz robainas lapas ar pikantu garšu. Jaunu augu lapas bieži izmanto salātos, vēlāk tās var termiski apstrādāt. Pazvērītes vislabāk aug vēsā laikā mitrā augsnē (karstā laikā augs ātri uzzied un kļūst ciets), tāpēc jāsēj pēc iespējas agrāk pavasarī, kad vairs nav gaidāms bargs sals.
! Ziemā lieliski aug segtajās platībās. Var audzēt arī uz palodzes, balkonu kastēs, turklāt kopā ar salātiem. Lapu dārzenis aug ātri, tāpēc ieteicams sēt vairākas reizes.
Uzturā izmanto gan dīgstus, gan augus vēlākā stadijā. Arī pazvērītes mēdz bojāt spradži. Šķirnes: ‘Runway’ (ātraudzīga, izturīga pret neīsto miltrasu, sēj visu gadu), ‘Sala’ (pikanta, asa garša, līdzīga kā kresēm), ‘Surrey’ (pēc izskata līdzīga savvaļā augošajai pazvērītei, bet ātraudzīgāka), ‘Astro’ (agra šķirne).
Ozollapu rukola (Diplotaxis erucoides) ir daudzgadīga, 30–60 cm augsta. Veido lapu rozeti, lapas ir 10–12 cm garas, kuras pēc vajadzības vāc un izmanto svaigos salātos, pastās, kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem.
! Satur daudz kālija, C vitamīna, minerālvielas, organiskās skābes, ēterisko eļļu.
Sēj 25–30 cm attālās rindās ik pēc 2–3 nedēļām aprīlī–jūnijā. Šķirne ‘Bellezia’ (ar tumši zaļām lapām, iecienīta jauktiem salātiem).