Kā uzņemt trīs kalcija devas dienā. Variācijas ar dažādiem piena produktiem 0
Pieaugušie nereti aprobežojas ar pienu pie kafijas, nezinot, ka produkts patiesībā ir vērtīgs jebkurā vecumā. Uztura speciāliste Inga Pūce atspēko izplatītos priekšstatus un uzsver vairākus iemeslus, kāpēc cilvēkam tas nepieciešams dažādos dzīves posmos visa mūža garumā.
Piens ir labs uzturlīdzeklis, kas satur ļoti svarīgus olbaltumus ar visām neaizstājamām aminoskābēm. Tajā ir ap 100 dažādu cilvēka organismam vajadzīgo uzturvielu, arī kalcijs un vērtīgi vitamīni. Piens ir D vitamīna avots. Šis vitamīns stiprina imūnsistēmu un kopā ar kalciju rūpējas par kaulu veselību.
Pienu ir vērtīgi iekļaut ne tikai bērnu, bet arī pieaugušo cilvēku ēdienkartē, uzsver Inga Pūce. Ja ir piena cukura jeb laktozes nepanesība, to var aizvietot ar pienskābiem produktiem – rūgušpienu, paniņām, jogurtu vai kefīru.
Piens visvairāk vajadzīgs:
• bērniem līdz skolas vecumam, jo ir vērtīgs olbaltumvielu, D vitamīna un kalcija avots. Ieteicams lietot 2–3 glāzes šķidro piena produktu dienā (vislabāk svaigpienu, kefīru vai paniņas);
• grūtniecēm, jo piens palīdz organismā uzturēt sārmainu vidi un nodrošina nepieciešamo kalcija devu, kas īpaši svarīgi grūtniecības pēdējā trimestrī, kad auglim attīstās kaulu sistēma. Dienā vajadzētu uzņemt trīs kalcija devas (viena deva ir 200 ml piena vai skābpiena, 30 g siera, 150 g pilnpiena biezpiena);
• vecākiem cilvēkiem, it īpaši sievietēm menopauzē, kad organisms stipri pārskābinās. Kalcijs ir viena no spēcīgākajām minerālvielām, kas piedalās organisma pH līdzsvara uzturēšanā. Turklāt glāze silta piena pirms gulētiešanas veicina melatonīna izdalīšanos, kas atbild par miega kvalitāti;
• sportistiem ieteicams uzņemt vismaz 3–4 kalcija devas, jo lielas fiziskās slodzes dēļ organismā veidojas pārāk skāba vide. Tas savukārt ir iemesls dažādām muskuļu un kaulu problēmām, kā arī imunitātes traucējumiem;
• cilvēkiem, kuri strādā vidē, kur ir paaugstināts ķīmiskais piesārņojums, jo piens ir izcils atindētājs.