Piena superprodukts – sūkalas. Kāpēc tās ir tik veselīgas? 0
Krista Draveniece


Piena sūkalas.
Piena sūkalas.
Foto: Aija Geida

Vienkāršoti sakot, sūkalas ir piena sastāvdaļa, ko zinātāji sauc par bagātīgāko šī produkta daļu. Sūkalu vērtīgo īpašību dēļ tās daudzi labprāt lieto uzturā, īpaši sportisti. Kas tajās tik veselīgs?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Skorpions – 19. novembris, Strēlnieks – 24. jūlijs: laimīgākā diena 2025. gadā katrai zodiaka zīmei
TV24
“No tautas tāpēc šogad noslauks pēdējo kapeiku!” Izrādās, ka valdības budžetā ierakstīts – “Latvenergo” jāiemaksā vismaz 200 miljoni eiro nodokļos
Receptes
Jāmeklē, dārgi, nav laika? 15 produkti, ko turēt pa rokai, lai atvieglotu veselīgu ēšanu visas nedēļas garumā
Lasīt citas ziņas

Sūkalās atrodamas visas pienā esošās uzturvielas, tikai citos daudzumos un attiecībās. Piena pārstrādē sūkalās paliek aptuveni puse no pilnpiena sausnas, tostarp aptuveni trešdaļa olbaltumvielu un tikai neliels daudzums tauku.

“Ļoti daudz sūkalu produktu ir fiziski aktīvu sportistu uzturā, jo sūkalas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes – tās, kuras mēs varam uzņemt tikai ar uzturu. Tās mūsu organismā neveidojas,” TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” stāsta pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta.

CITI ŠOBRĪD LASA

LA.LV Aptauja

Vai tu lieto uzturā sūkalas?

  • Jā, regulāri
  • Dažreiz
  • Esmu vienreiz pagaršojis
  • Nē, nekad tādas neesmu dzēris vai gatavojis maltītē

Tā kā sūkalas ir bagātīgs bioloģiski aktīvo vielu komplekss, iekļaujot tās uzturā, iespējams veiksmīgi uzņemt visas organismam nepieciešamās aminoskābes. Sūkalu produkti nekad nav trekni, jo sūkalās praktiski nav tauku, toties augsts olbaltumvielu saturs.

“Tas ir bioloģiski aktīvs produkts, tāpēc sūkalām nekad nebūs ilgs uzglabāšanas laiks. Tās skābekļa ietekmē ātri bojājas,” teic Kokta.

Vairāk video.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.