Piena superprodukts – sūkalas. Kāpēc tās ir tik veselīgas? 0
Vienkāršoti sakot, sūkalas ir piena sastāvdaļa, ko zinātāji sauc par bagātīgāko šī produkta daļu. Sūkalu vērtīgo īpašību dēļ tās daudzi labprāt lieto uzturā, īpaši sportisti. Kas tajās tik veselīgs?
Sūkalās atrodamas visas pienā esošās uzturvielas, tikai citos daudzumos un attiecībās. Piena pārstrādē sūkalās paliek aptuveni puse no pilnpiena sausnas, tostarp aptuveni trešdaļa olbaltumvielu un tikai neliels daudzums tauku.
“Ļoti daudz sūkalu produktu ir fiziski aktīvu sportistu uzturā, jo sūkalas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes – tās, kuras mēs varam uzņemt tikai ar uzturu. Tās mūsu organismā neveidojas,” TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” stāsta pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta.
Tā kā sūkalas ir bagātīgs bioloģiski aktīvo vielu komplekss, iekļaujot tās uzturā, iespējams veiksmīgi uzņemt visas organismam nepieciešamās aminoskābes. Sūkalu produkti nekad nav trekni, jo sūkalās praktiski nav tauku, toties augsts olbaltumvielu saturs.
“Tas ir bioloģiski aktīvs produkts, tāpēc sūkalām nekad nebūs ilgs uzglabāšanas laiks. Tās skābekļa ietekmē ātri bojājas,” teic Kokta.
Vairāk video.