
Dzelzs 1
Hronisks dzelzs trūkums organismā ir viena no visizplatītākajām problēmām, un tā ir ļoti svarīga lieta tieši sievietes organismam. Izrādās, 60 procentiem sieviešu ir nepietiekams dzelzs daudz organismā. Mati, kas krīt laukā, trausli nagi, sausa āda, vājums, trauksmes sajūta, slikts miegs, paātrināta sirdsdarbība – tās ir tipiskas anēmijas pazīmes. Vēl viena nepatīkama pazīme – tieksme pēc sāļa un pikanta ēdiena, kas beigu beigās atkal noved pie liekā svara veidošanās.
Ko darīt: nevajag pārsteidzīgi pāriet uz veģetārismu. Protams, ēdot griķus, spinātus un dzerot granātābolu sulu, var uzņemt dzelzi, bet ne tādā formā, kā nepieciešams organismam, skaidro dietoloģe Jūlija Bastrigina. Dzelzs, kas ir nepieciešama mūsu organismam, ir iegūstama no dzīvnieku valsts produktiem – aknas, nieres, sirds – tā ir sarkanā gaļa un zivs, un putnu gaļa – tītara gaļa, vistas fileja, augšstilbi vai apakšstilbi, pīles krūtiņa, olas baltums. Maza nianse – labākai dzelzs uzņemšanai ir vajadzīgs C vitamīns, ko viegli var iegūt no augļiem un dārzeņiem. Pasniedz steiku ar dārzeņiem vai zaļajiem salātiem, mini šašliku ar dārzeņu ragu, pīles krūtiņu apelsīnu mērcē ar kukurūzas garnējumu.