Pieci soļi līdz izcili gardas gaļas pagatavošanai uz grila 0
AS “Putnu fabrika Ķekava” sadarbībā ar “Latvijas Grilētāju brālību” iesaka piecus noderīgus padomus, lai grilēšana sniegtu prieku un izcilu rezultātu – gardi pagatavotu gaļu.
1.Izvēlies pareizu malciņu, nevis degšķidrumus
Gan profesionāļiem, gan iesācējiem grilēšana sagādās īstu prieku tikai tad, ja tā būs ērta. Tādēļ svarīga ir pareizu grilēšanas rīku izvēle: grila stangas, birste grila notīrīšanai, garā lāpstiņa un, protams, garšvielas un trauki, kuros salikt gatavo ēdienu.
Grilēšanai ieteicams izmantot malku un citus dabīgus degmateriālus, jo tie ne tikai piešķir izsmalcinātas aromātu un garšu nianses, bet ļauj gaļai saglabāt visas vērtīgās vielas. Piemēram, ābele var piešķirt saldenu smaržu. Īpaši patīkamu un izteiktu garšu piešķirs ābeles un ozola malkas kombinācija. Alksnis piedos saldenu garšu, savukārt kļavas koksne sniegs salīdzinoši vieglu, niansēm piepildītu aromātu. Degšķidrumus un ogles, kas piesūcinātas ar ķimikālijām, izmantot nav ieteicams.
2.Grils kārtīgi jātīra
Grilēšanai nepieciešamos darbarīkus un traukus ir jāsagatavo jau iepriekš, jo brīdī, kas sāksies grilēšana, nebūs daudz vaļas sagatavošanās darbiem.
Pirms grila kurināšanas vienmēr ir jānotīra grila restes. Ieteicams to darīt ar speciālu birsti un pēc tam restes noslaucīt ar mitru drāniņu. Lai grils kalpotu ilgāk, tas jātīra arī pēc maltītes gatavošanas.
Lai gaļa un dārzeņi nepieliptu pie grila restēm, ieteicams tās ieziest ar eļļu. Ar stangām paņemiet nelielu papīra dvieļa gabaliņu, iegremdējiet to bļodiņā ar rapšu vai augu eļļu un ar to viegli apslakiet restes. Ja nevēlaties ar eļļu ieziest grila resti, tad ar eļļu var apslacīt pašus produktus. Ja gaļas grilēšanai izmantojat koka iesmus, 1–2 stundas pirms gatavošanas ieteicams tos pamērcēt ūdenī, lai iesmi grilēšanas laikā nesadegtu.
3. Uzturā lieto tikai augstvērtīgu gaļu
Labas un gardas grila maltītes galvenā atslēga ir kvalitatīva gaļa. Viens no iecienītākajiem gaļas veidiem grilēšanai ir vistas gaļa, jo tai ir īss pagatavošanas laiks un tā ir liesa, uzturvielām un olbaltumvielām bagāta.
Lai sagatavošanās laiks būtu īsāks, vistas gaļu var pirkt jau gatavu marinādē, izvēloties atbilstoši jebkurai gaumei. Vistas gaļas piedāvājums veikalos ir plašs, tādēļ svarīgi pievērst uzmanību kvalitātes norādēm uz iepakojuma.
Marinādi gaļai var gatavot arī pašu spēkiem. Marinādēm bieži vien tiek izmantotas sinepes, citrona vai laima sula, etiķis, ķiploki un citas sastāvdaļas ar izteiktu garšu. Marinādei ir ieteicams pievienot nedaudz vairāk garšvielu, nekā šķietami gribētos, jo cepšanas laikā garšas intensitāte mazināsies. Ja marinādes pagatavošanai nav laika, 5–7 minūtes pirms gaļas noņemšanas no grila to var glazēt ar saldām piedevām, piemēram, medu vai kļavu sīrupu.
Gan pērkot svaigu, gan marinētu gaļu, jāatceras – lai gaļa saglabātu kvalitāti, svarīgi ir pareizi uzglabāšanas apstākļi. Gaļas uzglabāšanas temperatūrai veikalā ir jāatbilst ražotāja noteiktajam standartam un jāatrodas vitrīnā. Pašam pārvadājot gaļu, ir ieteicams izmantot speciālas aukstuma somas un pievērst uzmanību, lai gaļa neatrodas tiešos saules staros. Mājās gaļa ir jātur ledusskapī un jāizņem tikai brīdi pirms cepšanas. Svarīgi paturēt prātā, ka ražotāja norādītais gaļas derīguma termiņš ir spēkā tikai tad, ja tiek ievēroti pareizi gaļas uzglabāšanas nosacījumi.
4. Gaļa pareizi jāsacep
Cepšanas ilgums ir atkarīgs no izvēlētās gaļas. Visīsākais pagatavošanas laiks ir vistas gaļai – ja gatavojat vistas fileju vai vistas gabaliņus uz iesmiņiem, tie jācep vidēji 7–8 minūtes, savukārt vistas krūtiņa – ap 10 minūtēm. Vistas spārniņus ieteicams gatavot 15–30 minūtes, savukārt visilgākais laiks paies, gatavojot stilbiņus – tos nāksies cept no 30 minūtēm līdz 1 stundai. Gatavošanas laikā ieteicams ogles koncentrēt vienā noteiktā pusē, lai pēc nepieciešamības pārvietotu vistas gaļu uz otru – vēsāko pusi.
Par gaļas gatavību var pārliecināties, ar nazīti nedaudz iegriežot gaļā. Lai gaļa iegūtu pilnīgāku garšu un struktūru, tai jāļauj vismaz 5 minūtes „atpūsties”, apsedzot ar foliju, lai neatdziest.
5.Gatavās maltītes pasniegšana
Lai maltīte saglabātos silta, gaļu ir ieteicams pasniegt uz iepriekš sasildītiem šķīvjiem. Vistas gaļu vienmēr vēlams ēst kopā ar dārzeņiem, tādējādi maltīti padarot ne tikai uzturvielām bagātu, bet arī vizuāli gardāku. Lai arī pasniegšanas process būtu interesants, sāls vietā var eksperimentēt ar dažādām garšvielām, piemēram, baziliku, rozmarīnu un citiem garšaugiem, tādējādi atklājot jaunas garšas.