Pilngraudu auzu pārslu putra brokastīs ir veselīga un palīdz samazināt holesterīna līmeni.
Pilngraudu auzu pārslu putra brokastīs ir veselīga un palīdz samazināt holesterīna līmeni.
Foto – Shutterstock

2. Auzas un mieži 0

Auzas un mieži satur šķīstošas šķiedrvielas, ko sauc par beta glikāniem. Tās zarnās veido želeju, kas palīdz apturēt holesterīna uzsūkšanos organismā.  Normāla holesterīna līmeņa uzturēšanai dienā vajadzētu apēst vismaz 3 gramus šo šķiedrvielu.

Reklāma
Reklāma
“Saņēmu algas lapiņu, esmu šokā. Es starpbrīžos raudu!” Skolotāja sociālajos tīklos dalās ar realitāti, kas jāpacieš pedagogiem 23
TV24
“Kas ir šie cilvēki? Pēc studentiem viņi īsti neizskatās…” Pabriks rosina noskaidrot, kāpēc Latvijā vērojams trešo valstu imigrantu pieplūdums
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Īsta sapņu pils! Baiba Sipeniece-Gavare ļauj ieskatīties savā mājā, ko uzcēlis viņas vīrs
Lasīt citas ziņas

Piemēram, putra, kas pagatavota no 40 gramiem auzu, nodrošinās aptuveni 1,4 g beta glikānu. Tāpēc dienā ieteicams apēst divas līdz trīs porcijas no auzām vai miežiem pagatavotu ēdienu.

Papildus tam, ka auzas un mieži palīdz samazināt holesterīna līmeni, tie arī nodrošina daudz citas veselībai noderīgas īpašības. Piemēram, auzas ir bagātas ar antioksidantiem, kas palīdz cīnīties pret iekaisumiem un uzlabo asinsriti. Mieži, savukārt, satur daudz vitamīnu un minerālvielu, piemēram, magniju, selēnu un B grupas vitamīnus, kas ir svarīgi enerģijas ražošanai un nervu sistēmas veselībai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.