2. Auzas un mieži 10
Auzas un mieži satur šķīstošas šķiedrvielas, ko sauc par beta glikāniem. Tās zarnās veido želeju, kas palīdz apturēt holesterīna uzsūkšanos organismā. Normāla holesterīna līmeņa uzturēšanai dienā vajadzētu apēst vismaz 3 gramus šo šķiedrvielu.
Piemēram, putra, kas pagatavota no 40 gramiem auzu, nodrošinās aptuveni 1,4 g beta glikānu. Tāpēc dienā ieteicams apēst divas līdz trīs porcijas no auzām vai miežiem pagatavotu ēdienu.
Papildus tam, ka auzas un mieži palīdz samazināt holesterīna līmeni, tie arī nodrošina daudz citas veselībai noderīgas īpašības. Piemēram, auzas ir bagātas ar antioksidantiem, kas palīdz cīnīties pret iekaisumiem un uzlabo asinsriti. Mieži, savukārt, satur daudz vitamīnu un minerālvielu, piemēram, magniju, selēnu un B grupas vitamīnus, kas ir svarīgi enerģijas ražošanai un nervu sistēmas veselībai.