Foto: Alex Mit/SHUTTERSTOCK

Pieci brīnumprodukti labākai pašsajūtai, kas atrodami katrā virtuvē 0

Ziemas beigās un pavasara sākumā mūsu organisms parasti daudz ātrāk iztērē savus enerģijas uzkrājumus, tāpēc ir nepieciešams īpaši padomāt par savu ikdienas uzturu, lai justos moži un dzīvotu pilnvērtīgi, neatkarīgi no tā, kāds laiks ārā aiz loga.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI ir izveidojuši ziemas sezonas vērtīgāko produktu TOP 5, kas nodrošinās mūsu organismu ar šķiedrvielām un citām vērtīgam lietām, ļaujot pavasari sagaidīt moži un enerģiski!

Pilngraudu auzu pārslas

Jebkurš pilngraudu produkts satur organismam vērtīgās šķiedrvielas un vitamīnus, tāpēc visi pilngraudu produkti ir vērtīgi, taču tieši auzas ir šīs kategorijas preču līderis.

CITI ŠOBRĪD LASA
Simts grami auzu satur veselus 12 gramus dažādu šķiedrvielu,

kas nodrošina normālu zarnu trakta darbību un labvēlīgi ietekmē gan cukura, gan holesterīna līmeņa regulāciju. Auzas ir bagātas arī ar mangānu un B grupas vitamīniem, kas ir ļoti nozīmīgi normālai nervu šūnu funkcionēšanai. Regulāra pilngraudu auzu produktu iekļaušana uzturā nodrošina fizisko labsajūtu un organisma bioķīmijas līmenī veicina tādu procesu norisi, kam ir pozitīvs iespaids uz mūsu psihoemocionālo stāvokli.

Čia sēklas

Šis brīnumprodukts mūsu veikalu plauktos ir ienācis pavisam nesen, taču tas strauji iekarojis ne vien dietologu uzmanību, bet arī pircēju atzinību. Čia sēklas ir viens no šķiedrvielām bagātākajiem produktiem, jo 100 grami šo sēklu satur ap 35-40 grami šķiedrvielu, kas visa nepieciešamā dienas deva.

Čia sēklas.
Foto – Shutterstock

Lai gan čia uzturvērtība ir patiesi slavējama, otro, nevis pirmo vietu šis produkts ieņem divu iemeslu dēļ – pirmkārt, mūsu valsts iedzīvotājiem visdrīzāk nepatiks ēst čia katru dienu (atšķirībā no auzu pārslām), jo tas nav ierasts, un otrkārt, šīs sēklas satur arī ļoti daudz veselīgo tauku un līdz ar to kaloriju, tāpēc jāēd ar mēru.

Pākšaugi

Pākšaugi ir olbaltumvielām un minerālvielām bagāti produkti, kas vienlaikus ir arī lielisks šķiedrvielu avots. Turklāt pākšaugi jau sen bijuši mūsu tradicionālās virtuves sastāvdaļa, tāpēc arī mūsdienās par tiem nevajag aizmirst- tie ir vērtīgi un kvalitatīvi!

Dārzeņi, dārzeņi un vēlreiz dārzeņi!

Nav iespējams izcelt vienu pašu vērtīgāko dārzeni, jo gan šķiedrvielu, gan bagātīgā vitamīnu un minerālvielu klāsta dēļ tie visi ir ļoti vērtīgi un mūsu organismam nepieciešami, tādēļ viens no veselīga uztura noslēpumiem slēpjas tieši dārzeņu dažādībā!

Foto: Dusan Zidar/SHUTTERSTOCK

Ziemas sezona kā reiz ir tā, kad ir vērts atmest arī seno aizspriedumu, ka nu jau rudenī novāktie produkti ir kļuvuši “tukši” nekā laba tajos vairs nav!

Tieši pretēji – ziemā dārzeņi ir vieni no vērtīgākajiem pieejamajiem produktiem! Ēdiet tos gan svaigus, gan dažādi pagatavotus, un izmantojiet arī saldētos dārzeņus – arī tie ir tikpat vērtīgs uzturvielu avots!

Bumbieri

Ēdot augļus, jāievēro tieši tas pats princips, kas dārzeņiem – jo dažādāka būs augļu ēdienkarte, jo vairāk dažādu vērtīgu vielu saņemsiet.

Reklāma
Reklāma

Šķiedrvielām bagātākās, protams, ir svaigas ogas, taču ziemas periodā tās ir grūti pieejamas, tādēļ augļu līdera gods šajā gadalaikā viennozīmīgi jāpiešķir bumbieriem – tie ir bagāti šķiedrvielām un pieejami visu gadu!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.