Foto: Jacob Blount/SHUTTERSTOCK

Piecas pastas salātu idejas: ātri pagatavojami, krāsaini un sātīgi 1

Makaroni iepirkti, nu jāsāk gatavot gardas maltītes! AS Dobeles dzirnavnieks sadarbībā ar veselīga dzīvesveida blogu Foodprep.lv piedāvā piecas ātri pagatavojamas, krāsainas, sātīgas pastas salātu receptes, kuras ērti paņemt līdzi piknikā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
Kā tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Ja pasta papildināta ar pavasara vēstnešiem – salātiem, zemenēm, sparģeļiem, kas jau nopērkami veikalos, tad – ballīte var sākties.

Pastas salāti ar sparģeļiem un zemenēm

Publicitātes foto


Salātiem:

• 400 g zaļo sparģeļu

• 400 g svaigu zemeņu

• 200 g makaronu Fusilli

CITI ŠOBRĪD LASA

• 2 saujas nomazgātu un nosusinātu rukolas vai spinātu lapu

Mērcei:

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 ēdamkarote balzametiķa

• 1 ēdamkarote baltvīna etiķa

• 1 tējkarote citrona sulas

• 1 tējkarote medus vai kļavu sīrupa

• pustējkarote sāls

• citronpipari pēc garšas

Nomazgā un virtuves dvielī nosusina sparģeļus. Nolauž sparģeļa kātu (2–3 cm) un atlikušo sagriež 3 cm garos gabaliņos.

Izvāra makaronus pēc norādes uz iepakojuma, nokāš un noskalo aukstā ūdenī.

Uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcep sparģeļus aptuveni 8 minūtes.

Pa to laiku bļodiņā (ja salāti tiks ēsti tuvāko stundu laikā) vai mazā burciņā, ko var aizvērt ar vāku (ja salāti tiks ēsti vēlāk), sagatavo salātu mērci, savienojot visas sastāvdaļas un kārtīgi samaisot.

Lielā bļodā vai ēdiena uzglabāšanas traukā liek apceptos sparģeļus, izvārītos makaronus, rukolu vai spinātus.

Neilgi pirms ēšanas nomazgā zemenes un katru sagriež četrās daļās, pievieno salātiem.

Mērcīti pārlej salātiem tieši pirms ēšanas.

Pastas salāti ar garnelēm

Foto: Bitt24/SHUTTERSTOCK

Salātiem:

• 150 g makaronu Penne Rigate

• 200 g vārītu (noskalotu) turku zirņu

• 200 g garneļu

• 150 g ķirštomātu

• 100 g olīvu bez kauliņiem (pēc izvēles)

• puse dzeltenās paprikas

• puse svaiga garā gurķa

• puse sarkanā sīpola

• dilles vai citi zaļumi

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• 1 tējkarote franču sinepju

• zaļumi pēc izvēles

• sāls, malti melnie pipari

Izvāra makaronus pēc norādes uz iepakojuma. Nokāš, noskalo aukstā ūdenī un liek lielā bļodā. Ķirštomātus nomazgā un pārgriež uz pusēm.

Sagriež sīkāk svaigo gurķi. Olīvas pārgriež uz pusēm. Sīpolu sīki sagriež. Visas šīs sastāvdaļas pievieno makaroniem.

Atsevišķā bļodiņā sajauc visas mērces sastāvdaļas un pārlej makaronu salātiem.

Salātus var baudīt uzreiz vai uzglabāt ledusskapī, lai pasniegtu vēlāk.

Makaronu salāti ar ceptiem ķiplokiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 500 g makaronu Linguine

• 8 šķiņķa šķēles (bez ādas)

• 20 nemizotu ķiploka daiviņu

• 120 g rīvmaizes

• 2 ēdamkarotes sviesta

• malti melnie pipari, garšaugu maisījums

Reklāma
Reklāma

Cepešpannā ieklāj cepampapīru, kārto ķiploka daiviņas. Cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 15 minūtes, līdz daiviņas ir mīkstas un zeltainas.

Šķiņķa šķēlītes sīki sagriež un apcep pannā, pēc tam nosusina papīra dvielī.

Tīrā pannā izkausē sviestu, pievieno rīvmaizi, garšaugu maisījumu, piparus un apcep rīvmaizi zeltaini brūnu.

Tikmēr makaronus lielā sālsūdens daudzumā izvāra al dente. Nokāš un noskalo zem auksta ūdens, nosusina.

Bļodā liek makaronus, pievieno ķiplokus, šķiņķi un rīvmaizi, viegli samaisa.

20 ķiploka daiviņu nemaz nav daudz, jo izcepti ķiploki ir maigi un ar vieglu aromātu.

Makaroni ar konservētiem dārzeņiem un rukolu

Foto: Chudovska/SHUTTERSTOCK

• 500 g pilngraudu makaronu

• 250 g konservētu dārzeņu

• 100 g konservētu šampinjonu

• puse safrāna stīdziņas (var iztikt bez)

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• saišķītis rukolas

• 1 ēdamkarote noskalotu kaperu

• kārbiņa tunča konservu savā sulā

Makaronus vāra lielā sālsūdens daudzumā. Kad pagājusi puse no laika, kas norādīts uz iepakojuma, pievieno safrānu un turpina vārīt, līdz makaroni gatavi – al dente. Nokāš, ieber lielā bļodā un samaisa ar 1 ēdamkaroti olīveļļas. Atdzesē.

Kaperus noskalo, pievieno makaroniem, pieliek sagrieztus konservētos dārzeņus un sēnes, apslaka ar atlikušo eļļu un samaisa. Pasniedzot pievieno tunča gabaliņus.

Konservēto dārzeņu maisījumos, kas nopērkami veikalos, parasti ir burkāni, ziedkāposti, sīpoli, pupiņas.

Pilngraudu pastas salāti ar sieru

Foto: Jacob Blount/SHUTTERSTOCK

Salātiem:

• 150 g pilngraudu makaronu Fusilli

• 150 g sarkano ķirštomātu

• 125 g mocarellas minibumbiņu

• puse dzeltenās paprikas

• puse svaigā garā gurķa

• 4–5 ēdamkarotes bazilika pesto

Izvāra makaronus pēc norādes uz iepakojuma, nokāš, noskalo aukstā ūdenī un pārliek lielā bļodā. Papriku un gurķi sagriež sīkāk. Ķirštomātus pārgriež uz pusēm.

Arī mocarellas bumbiņas pārgriež uz pusēm. Visu, arī pesto pievieno makaroniem un apmaisa.

Ēd uzreiz vai liek noslēgtā ēdiena uzglabāšanas trauciņā, lai baudītu vēlāk.

Pesto, protams, var pagatavot mājās. Sablendē saišķīti bazilika, sauju ciedru riekstu, sauju rīvēta Parmas siera, pāris ēdamkarošu olīveļļas, puscitrona sulu un šķipsniņu sāls.

Kas ir al dente?

Īsi pirms vārīšanas beigām, kas norādīts uz iepakojuma, no ūdens izņem makaronu un pārbauda tā gatavību. Tam vajadzētu būt mīkstam, taču vidū nedaudz stingram – perfektam al dente.

Kad makaroni gatavi, tos lej sietā un mazliet notecina. Ja makaronus izmanto salātiem, tad noskalo ar aukstu ūdeni un pievieno nedaudz eļļas vai sviesta, lai tie nesaliptu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.