Piecas labākās zemeņu šķirnes ievārījumiem 0
Ziemas krājumus gatavojot, protams, derēs ikviena zemeņu šķirne, taču labāka ievārījuma krāsa būs no tumšām ogām, bet garša – no ogām, kas satur vairāk skābes. Ja patīk, ka ievārījumā ogas pilnībā neizšķīst, jāizvēlas šķirnes ar stingrākām ogām. Meklēsim padomu tematiskajā avīzē “Zemenes”.
‘BOUNTY’ – izveidota Kanādā. Veido diezgan spēcīgu, stāvu ceru. Ienākas nedaudz vēlāk nekā ‘Senga Sengana’. Ogas ražošanas sākumā lielas, bet vēlāk kļūst sīkākas, apaļi koniskas formas, spilgti sarkanā krāsā, spīdīgas, ar ļoti labu, saldu garšu, samērā labu stingrību. Labi atdalās kauslapas. Pirmās ogas vairāk piemērotas patēriņam svaigā veidā, bet vēlāk – pārstrādei, arī saldēšanai. Ražība ļoti laba. Ziemcietība apmierinoša. Labāk padodas vieglākās augsnēs. Prasīga pret mitrumu, tāpēc jānodrošina laistīšana.
‘DUKAT’ (DUKĀTS) – izveidota Polijā. Veido spēcīgu, kompaktu ceru, ar daudz lapām. Ienākas dažas dienas agrāk nekā ‘Senga Sengana’. Ogas lielas vai vidēji lielas, sfēriskas, tumši sarkanas, spīdīgas, pievilcīgas, samērā stingras, ar labu garšu, universālai izmantošanai. Ražība un ziemcietība laba. Piemērota audzēšanai gan mazdārziņos, gan lielražošanā.
‘INDUKA’ – izveidota Nīderlandē. Veido vidēji augstu ceru, ar samērā blīvu lapojumu. Sāk ienākties tūlīt pēc agrajām šķirnēm, bet ir ar ilgstošu ražošanas periodu. Ogas lielas, koniskas, spīdīgas, patumšā krāsā, aromātiskas, ar saldskābu garšu, samērā stingras. Augstražīga šķirne, ar ļoti labu ziemcietību mūsu apstākļos. Ieteicama audzēšanai gan mazdārziņos, gan lielražošanā.
‘SENGA SENGANA’ – izveidota Vācijā. Viena no visilgāk audzētajām šķirnēm Latvijā un galvenā šķirne pārstrādei. Ceri augsti, labi aplapoti. Ogas lielas vai vidēji lielas, diezgan nevienādas formas – plakani koniskas vai apaļi koniskas, tumši sarkanā krāsā, samērā stingras, ar labu garšu, aromātiskas. Tās izmantojamas gan svaigā veidā, gan pārstrādei, gan saldēšanai. Labas kompotiem. Ražība un ziemcietīga laba. Augšanas apstākļu ziņā pieticīga, var audzēt dažādās augsnēs. Ieteicama audzēšanai gan mazdārziņos, gan lielražošanā, vairāk tiem, kas orientējas uz pārstrādi.
‘JONSOK’ – izveidota Norvēģijā. Cers vidēji augsts, kompakts. Ienākas vienlaikus vai nedaudz vēlāk nekā šķirne ‘Zefyr’. Ogas vidēji lielas, ieapaļas, izlīdzinātas, tumšā krāsā, samērā stingras, ar nedaudz paskābu, aromātisku garšu, ļoti labi piemērotas pārstrādei, arī saldēšanai. Šķirne augstražīga, ar labu ziemcietību.
{gallery id=”1862″}