Pica ar ananāsiem? Itāļi ir šausmās, kā viņu tradicionālie ēdieni tiek izkropļota ārvalstīs 32
Itāļi savu tradicionālo ēdienu variācijas ārvalstīs nodēvējuši par “šausmu galeriju”.
Itālijas Nacionālā lauksaimnieku konfederācija Coldiretti ir aprēķinājusi, ka 6 no 10 itāļiem, kas ceļo uz citām valstīm, vismaz vienu reizi ir saskārušies ar izkropļotām itāļu virtuves receptēm un atsevišķu ēdienu lietošanas tradīciju pārkāpumiem.
Par šīs “šausmu galerijas” visspilgtāko piemēru itāļi uzskata picu ar ananasiem, lazanju ar rikotas sieru,
pastas ēšanu kopā ar kapučīno un citus “nesaderīgus” savienojumus.
Coldiretti norāda, ka citās valstīs bieži vien maina tradicionālās Apenīnu pussalas receptes.
Piemēram, Itālijas bruskete ASV pārvērtusies ķiploku maizē, bet olīveļļu, ko Itālijā izmanto ēdienu pagatavošanai, aizstāj ar sojas eļļu.
Eksperti, ieskaitot restorānus, kā arī itāļu virtuves “patriotus”, iestājas pret tradicionālo ēdienu izkropļojumiem. Coldiretti uzsver, ka ir nepieciešams “skaidri definēt” receptes visā pasaulē, jo itāļu virtuve ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.