Pētnieki atklājuši, kādu risku veselībai nodara ēšana pēc pieciem vakarā 0
Ārsti jau sen ir ieteikuši cilvēkiem, kas cenšas zaudēt svaru, pārtraukt ēst pēc saulrieta, tādējādi padarot pusdienas par dienas sātīgāko maltīti.
Katalonijas Atvērtās universitātes (UOC) un Kolumbijas Universitātes pētnieki nākuši klajā ar vēl vienu būtisku ieguvumu šim ārstu ieteikumam, vēsta “DailyMail”.
Pētnieki atklājuši, ka ēšana pēc plkst. 17:00 ne tikai apgrūtina svara zaudēšanu, bet arī negatīvi ietekmē cukura līmeņa regulāciju asinīs, kas var palielināt diabēta attīstības risku. Vakarā mūsu ķermenis funkcionē pavisam citādi nekā dienas pirmajā pusē. Insulīna jeb hormona, kas palīdz ķermenī regulēt stabilu cukura līmeni izdale samazinās, un arī šūnas kļūst mazāk jutīgas pret šo hormonu. Rezultātā vēlu vakarā uzņemtās kalorijas tiek pārstrādātas daudz lēnāk, kas var veicināt tauku uzkrāšanos un glikozes līmeņa traucējumus asinīs.
Ne tikai ēšanas laiks, bet arī ēdiena veids spēlē nozīmīgu lomu. Vakara stundās cilvēki biežāk izvēlas kalorijām bagātus produktus, kas vēl vairāk sarežģī vielmaiņu. Šāda ēšana ne tikai veicina svara pieaugumu, bet arī kavē tauku sadalīšanos organismā.
Lai uzlabotu veselību, eksperti iesaka pārorientēt maltītes uz dienas pirmo pusi. Viens no efektīviem veidiem, ko iesaka pētījuma veicēji ir periodiskā ēšana jeb ēšana noteiktā laika logā, piemēram, no plkst. 11:00 līdz 17:00. Tas palīdz ne tikai kontrolēt cukura līmeni asinīs, bet arī samazināt vakara kārdinājumus un uzlabot miega kvalitāti. Taču, noteikti pirms šāda soļa veikšanas ir ieteicams konsultēties ar savu ārstu, kas noteiks jums vispiemērotāko.