Pētījums: ar ko latviešiem saistās pankūkas + 9 brīnišķīgas pankūku receptes 0
Tikai 2% Latvijas iedzīvotāju neēd pankūkas. Teju puse jeb 43% aptaujāto pankūkas ēd reizi vai pāris reizes mēnesī. Katram otrajam iedzīvotājam pankūkas saistās ar bērnību, ceturtajai daļai tās atgādina brīvdienu rītus, ģimeni vai Masļenicu, tāpat arī tās asociējas ar sevis lutināšanu, gardu saldo ēdienu un iespēju dažādību, liecina februārī veiktā AS „Dobeles dzirnavnieks” aptauja.
Iecienītāko pankūku topa augšgalā ir kartupeļu vai citu dārzeņu pankūkas, tās izvēlas lielākā daļa iedzīvotāju (55%). Gandrīz tikpat iecienītas ir plānās pankūkas ar saldu pildījumu (47%) un plānās – bez pildījuma (40%). Katrs piektais izvēlas rauga pankūkas ar saldu piedevu (19%). Īpaši pankūku cienītāji ir jaunieši – katrs piektais vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem norādījis, ka pankūkas ēd vismaz reizi nedēļā.
„Lielais pankūku cienītāju skaits izskaidrojams ar to vienkāršo un ātro pagatavošanu. Tā kā pankūkām ir maiga un pārsvarā salda garša, tas varētu izskaidrot to popularitāti jauniešu vidū. Pēc Ajūrvēdas salda garša pastiprina mīlestības, drošības un stabilitātes izjūtu, kas tieši bērnībā ir ļoti svarīga,”rezultātus komentē veselīga uztura speciāliste Inga Pūce. „Plānās pankūkas bieži izmanto, lai tajās kaut ko ietītu, tāpēc piedevu klāsts var būt visai liels, sākot ar ievārījumu, medu un sīrupu, skābu krējumu, sieru, gaļu, lasi, ikriem un beidzot ar dārzeņu čatnijiem un olu biezeņiem.Galvenais, domājot par veselību, tās necept lielā tauku daudzumā. Var eksperimentēt ar piedevām, kas nav saldas, piemēram, dažādu dārzeņu pastas, sarkano sīpolu marmelāde u.tml.”
„Pankūkas ir demokrātisks ēdiens, kas pielāgojams jebkura vēlmēm, garšas sajūtai un finansiālām iespējām. Tāpat iespējams cept pankūkas no pašu veidotas mīklas vai izmantot jau gatavus maisījumus,” norāda Kristaps Amsils, AS „Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs. „Tradicionāli viens no iecienītākajiem pankūku veidiem Latvijā ir plānās pankūkas. Katrs desmitais atzīst, ka pankūkas ir garda ikdienas maltīte – atkarībā no pildījuma tās var būt vieglas brokastis vai sātīgas vakariņas.”
Auzu vai citu graudaugu pankūkas izvēlas vien 2% aptaujāto. „Auzu pārslas ir pilngraudu produkts, kas satur vairāk minerālvielu, vitamīnu un šķiedrvielu. Tās izmaina pankūkas struktūru, kas vairs nav tik maiga un viendabīga, bet gan graudaināka, interesantāka,” norāda I. Pūce. Kā uzsver veselīga uztura speciāliste, aplams ir aizspriedums, ka pankūkas ir neveselīgas. Tajās ir daudz mazāk tauku un cukura, nekā citos līdzīgos ēdienos. Svarīgs ir pankūku pagatavošanas veids un pārējo pārtikas produktu balanss kopējā ēdienkartē.
Visspilgtākās asociācijas, ko raisa pankūkas, ir bērnība (51%), laiski brīvdienu rīti (40%), ģimene (24%) un Masļenica (24%). Katram piektajam pankūkas nozīmē gardu saldo ēdienu (21%). 16% uzskata, ka tā ir sevis lutināšana, un gandrīz tikpat daudziem pankūkas saistās ar iespēju dažādību.
Lasi LA.LV receptes un izvēlies, kuras pankūkas ir tavā gaumē:
Pankūciņas ar āboliem vaniļas mērcē
Pankūku torte ar žāvētām aprikozēm
Kartupeļu pankūciņas ar šampinjoniem. Viegla un garda recepte
Salāti “Līgavas pušķis” ar pankūkām
Ātrās šampinjonu pankūciņas brokastīm
Pankūkas ar šķiņķi sātīgam launagam