Pētersīļi.
Pētersīļi.
Foto: New Afrika/SHUTTERSTOCK

Pētersīļa noslēpumi. Tas ne tikai uzlabo ēdiena garšu, bet ir vērtīgs arī ārstniecībā 0

Kādas veselīgas vielas ir pētersīļu lapās, un kā tās vislabāk uzņemt uzturā? Kādos gadījumos ar pētersīļu lietošanu jāuzmanās? Vai no pētersīļiem drīkst gatavot tēju? Jautā Skaidrīte Ērgļos.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ūdensvīrs – orangutāns, Dvīņi – lapsa: kāds savvaļas dzīvnieks tu esi pēc zodiaka zīmes
Omīte noved līdz izmisumam telefonkrāpniekus, nogurdinot ar stāstiem par pīrādziņiem – jauns veids, kā tik galā ar noziedzniekiem 31
Viņi nebija muļķi: atklāj patieso iemeslu, kāpēc ziemeļkorejiešus tik steidzami aizvāca no frontes
Lasīt citas ziņas

Pētersīļi pieder pie augiem, kuri raduši cīnīties par savu vietu zem saules. Par to dzimteni uzskata Vidusjūras reģionu, kur augs bijis spiests pielāgoties dažādiem apstākļiem: atšķirīgam augstumam virs jūras līmeņa, te pārāk lielam mitrumam, te sausumam, bagātām un nabadzīgām augsnēm. Tāpēc Senās Grieķijas un Romas iedzīvotāji pētersīli nodēvēja par petroselinum – “uz akmens augošais”.

Mūsu reģionā pētersīļi spēj izdzīvot arī garās, aukstās, laika apstākļiem mainīgās ziemās. Kā jau izsenis novērots, augi izdzīvotāji uzkrāj sevī daudz vairāk vērtīgu vielu nekā tie, kam par savu esamību nav bijis jācīnās.

Kas pētersīļos vērtīgs

CITI ŠOBRĪD LASA

Pētersīļi (Petroselinum) satur daudz A provitamīna (vairāk nekā burkāni) un C vitamīna, E, K, PP vitamīnu un B grupas vitamīnus, kalciju, magniju, mangānu, dzelzi, selēnu, varu, nātriju, fosforu, hromu, kobaltu un citas organismam nepieciešamas vērtīgas vielas.

Pētersīļi saglabā visas vērtīgās vielas neatkarīgi no pagatavošanas metodes.

Kam lieto

Kā ārstniecības augs pētersīlis iepazīts jau senos laikos. Tautas medicīnā to zināja lietot asins sastāva uzlabošanai, pret smaganu asiņošanu un acu kaitēm, kā spēka atjaunotāju, brūču dziedēšanai pēc bišu un odu dzēlumiem.

Regulāri lietot pētersīļus ieteica, lai stiprinātu organisma imūnsistēmu, veicinātu vielmaiņu, uzlabotu redzi un ādas stāvokli, novērstu iekaisumu mutes dobumā un tā izraisīto nepatīkamo elpu, dziedinātu čūlas un izsitumus, samazinātu menstruāciju sāpes, uzlabotu miegu un savestu kārtībā nervus, normalizētu virsnieru un vairogdziedzera darbību, uzlabotu kaulu un locītavu veselību, mazinātu tūsku, kā palīgvielu uroģenitālo slimību ārstēšanā.

Pētersīļi darbojas arī kā antiseptiķis un kavē patogēno baktēriju darbību. To sastāvā esošās ēteriskās eļļas veicina krēpu izdalīšanos dažādu elpceļu slimību izraisīta klepus gadījumā.

Cukura diabēta gadījumā pētersīļi palīdz pazemināt cukura līmeni asinīs, tiem ir diurētiska iedarbība. Tie uzlabo gremošanas trakta darbību, piedalās asinsrades procesā, sirds muskuļa un asinsvadu sieniņu stiprināšanā. Ar augsto šķiedrvielu daudzumu tie palīdz no organisma izvadīt toksīnus un šlakvielas, normalizē vielmaiņas procesus organismā, attiecīgi veicina atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem. Gripas sezonā pētersīļus iesaka lietot profilaktiski.

Reklāma
Reklāma

Lietojums tautas medicīnā

Koncentrētu pētersīļu novārījumu lieto pret kašķa ērci, pedikulozi. Līdzīgās daļās ar citrona sulu to izmanto vasarraibumu un pigmentācijas plankumu balināšanai.

Podagras, poliartrīta gadījumā pētersīļus lieto, lai veicinātu urīnskābes un sāļu izdalīšanos no organisma.

Pret nierakmeņiem un cistītu 30 g sasmalcinātu pētersīļa lapu un lakstu ieber katliņā, aplej ar 1 glāzi ūdens, uzvāra, uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra 5 minūtes. Ļauj ievilkties, līdz novārījums atdziest. Izkāš. Lieto pa 2 ēdamkarotēm 4 reizes dienā.

Pie augstas temperatūras kā pretdrudža līdzekli lieto pētersīļa lapu sulu pa 2 tējkarotēm 3–5 reizes dienā.

Pret tūsku kā urīndzenošu līdzekli: rūpīgi nomazgā 800 g pētersīļu lapu, aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ūdenim notecēt. Lapas sīki sasmalcina, ieber stikla, māla vai emaljētā traukā, pārlej ar pienu un trauku ievieto cepeškrāsnī, lai piens izkarst līdz vārīšanās temperatūrai, bet neuzvārās. Izņem no cepeškrāsns, izkāš. Lieto pa 1–2 ēdamkarotēm ik pēc stundas visas dienas garumā.

Pret tūsku jebkurā ķermeņa vietā: vakarā notīrītas, nomazgātas pētersīļu saknes ar lakstiem un lapām samaļ gaļasmašīnā. Glāzi iegūtās masas liek stikla, māla vai emaljētā traukā, pārlej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, trauku aizvāko un ļauj nostāvēties līdz rītam. Izkāš, iegūtajam šķidrumam pievieno 1 citrona sulu un ievieto ledusskapī. Lieto pa 2 ēdamkarotēm no rīta un vakarā 2 dienas pēc kārtas, tad 2 dienas izlaiž un atkal 2 dienas dzer. Šādi rīkojas, līdz tūska izzūd.

Pret lieko svaru 5 ēdamkarotes sīki sagrieztu pētersīļu aplej ar 1 l verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15–20 minūtes. Lieto pa glāzei (siltu vai atdzesētu) pusstundu pirms ēšanas vai uz nakti pirms gulētiešanas. Kurss – 2 nedēļas.

Vai 60 g rūpīgi sasmalcinātu pētersīļu aplej ar 60 ml verdoša ūdens un piespiež viena citrona sulu. Lieto no rīta tukšā dūšā. Kurss – 1 nedēļa.

Sejas ādas atsvaidzināšanai 3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļa lapu pārlej ar glāzi ūdens, uz lēnas uguns vāra aptuveni 15 minūtes. Var pievienot citrona sulu. Lieto, līdz ādas stāvoklis uzlabojas.

Pētersīļos esošais kalcijs palīdz uzturēt kaulu veselību.

Pētersīļa sēklas

Pētersīļa sēklas lieto pret drudzi, nieru kolikām, priekšdziedzera iekaisumu, menstruālā cikla traucējumiem, gremošanas sekrēcijas veicināšanai. Koncentrēta sēklu novārījuma vietā var lietot svaigu augu sulu – pa 2 tējkarotēm 3–5 reizes dienā.

Pētersīļa saknes

Sirds vai nieru izraisītas tūskas gadījumā kā urīndzenošu līdzekli 3 reizes dienā dzer 1–2 tējkarotes svaigas pētersīļa sakņu sulas.

Pret sirds mazspējas izraisītu tūsku, nieru un zarnu kolikām, meteorismu, prostatītu, menstruālā cikla traucējumiem 1 desertkaroti sīki sasmalcinātas kaltētas vai svaigas pētersīļa saknes aplej ar pusglāzi verdoša ūdens, ļauj 8–10 stundas ievilkties. Izkāš. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3–4 reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas.

Pētersīļu tēja (lieto pret dažādām kaitēm un to profilaksei)

Tējkaroti sasmalcināta pētersīļa aplej ar 3 glāzēm verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15–20 minūtes. Izdzer diennakts laikā.

4 tējkarotes sasmalcināta pētersīļa aplej ar glāzi verdoša ūdens, uz lēnas uguns vāra 15 minūtes. Ļauj atdzist. Pieaugušie lieto pa 1 ēdamkarotei 3–6 reizes dienā, bērniem dod pa 1 tējkarotei 3–6 reizes dienā.

Ja pētersīļi… negaršo

Pat ja pētersīļi negaršo, zinot, cik šis augs vērtīgs, vērts mēģināt sevi pieradināt pie tā garšas vai vismaz šad un tad organismam uzdāvināt kaut nelielu pētersīļu devu.

Izspiež sulu no galda bietes, āboliem, burkāniem, sulā iemaisa sasmalcinātus pētersīļa zaļumus, pieber sāli un/vai cukuru pēc garšas.

Izspiež sulu no 500 g burkānu, 250 g pētersīļu, 30 g selerijas. Maisījumam pievieno nedaudz galda biešu kvasa, pieber sāli un/vai cukuru pēc garšas. der zināt

Pētersīļi zied un sēklas briedina tikai otrajā augšanas gadā. Pirmajā gadā to lapas ir maigākas un garšīgākas, bet otrajā gadā zaudē svaigo, piesātināto garšu, kļūst manāmi cietākas.

Der zināt!

Visas pētersīļa daļas gan svaigā, gan žāvētā veidā dažādu salātu, gaļas, zivju un sakņu ēdienu pagatavošanā Eiropā sāka lietot ap XVI gadsimtu.

Pētersīlim piemīt abortīvas īpašības, tāpēc grūtniecēm un sievietēm, kas jau piedzīvojušas vai kuras brīdinātas par spontānā aborta iespējamību, pētersīļus un tā preparātus nav ieteicams lietot.

No pētersīļu lietošanas jāatturas arī tiem, kam diagnosticēts nefrīts (nieru iekaisums).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.