Pesto ar lupstāju 0
Sastāvdaļas
• Sauja svaigu pētersīļa lapiņu
• Lupstāja zariņš
• 50 g parmezāna siera
• 60–80 ml olīveļļas
• 2 ēdamkarotes saulespuķu sēklu
• 3 ēdamkarotes ķirbja sēklu
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• Ēdamkarote cukura sīrupa
• Ķiploka daiviņa
• ½–1 tējkarote sāls
Pagatavošana.
Pētersīļa un lupstāja lapiņas nomazgā un nosusina. Ķiploku sakapā, sieru sarīvē. Traukā liek visas sastāvdaļas un ar rokas blenderi kuļ, līdz iegūta viendabīga masa.
Aromātiskais un sātīgais pesto labi sader ar grilētiem ēdieniem, sutinātiem dārzeņiem, ceptu sviesta–riekstu ķirbi.
INTERESANTI
Senos laikos lupstāju izmantoja pret ļaunu aci, stādīja pie mājas stūra, lai atvairītu nelaimi un skaudīgus skatienus. Vēl tagad daudzās lauku sētās aug lupstājs, tikai reti kurš to liek šķīvī.