Pensionāre Regīna Velviča marinādi katrai gurķu burciņai uzvāra atsevišķi.
Pensionāre Regīna Velviča marinādi katrai gurķu burciņai uzvāra atsevišķi.
Foto – Karīna Miezāja

Pensionāri gādā krājumus ziemai. Gurķi un deserti 1

“Augļus un ogas saldējam, dārzeņus marinējam, bet sēnes vispirms uz pannas apcepam, tad liekam burciņās un pārlejam ar aukstu olīveļļu. Aizvākotas tās ledusskapī var stāvēt līdz pat pavasarim,” stāsta Cesvaines pensionāru biedrības “Mārtiņroze” vadītāja Dzidra Lāce. Gan meža veltes, gan pašu dārzā izaudzētais senioriem lieti noderēs ziemā, pārtopot ķīseļos, salātos un sautējumos.

Reklāma
Reklāma

Vasaras svaigums ledusskapī

7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
Mājas
Ideālais banānu uzglabāšanas veids – tie nekļūs melni nedēļām ilgi
DHL lidmašīnas avārija Viļņā: traģisks negadījums vai Krievijas sabotāža? Publicēta pilotu un lidojuma kontrolieru saruna pirms traģēdijas… 168
Lasīt citas ziņas

“Uz pannas atsevišķi apcepina sīki sagrieztus sīpolus un burkānus. Tad liek katlā kopā ar tomātiem, papriku, kabačiem – visus dārzeņus ņem apmēram vienādās daļās un vāra apmēram stundu. Liek burkās, aizvāko un pēc tam burkas uz diennakti sasedz ar segām. Tad nevajag ne karsēt, ne pasterizēt,” Dzidra Lāce atklāj vienu no Cesvaines senioru iecienītākajām receptēm.

Arī gurķi ziemai tiek marinēti īpašā veidā, lai tie būtu “stiprāki”. To dara tā: gurķus nomizo, sagriež ripiņās. Tad tos saliek 4 puslitra burciņās un uz 10 minūtēm pārlej ar vārošu ūdeni, tad to nolej nost un pārlej ar “stipro” marinādi. Lai pagatavotu divus litrus marinādes, ņem 14 ēdamkarotes karotes cukura, 4 ēdamkarotes sāls un 3 ēdamkarotes etiķa esences. “Izklausās jau briesmīgi – četrpadsmit karotes cukura, bet gurķi iznāk ļoti garšīgi,” stāsta pensionāre.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ogas un augļus pārsvarā sablenderē, saliek trauciņos un noglabā saldējamā kamerā, kuru pensionāru biedrībai uzdāvinājuši draugi no Vācijas. Jau vasaras sākumā tajā noglabāti rabarberu kāti, kas pirms tam sagriezti un salikti polietilēna maisiņos.

Dzidra Lāce stāsta, ka ziemā ļoti garšīga piedeva saldējumam vai kādam citam desertam ir sablenderētie un sasaldētie ogu maisījumi, piemēram, avenes ar jāņogām.

“Arī sēnes var saldēt, tikai vispirms tās jāsagriež gabaliņos. Tad pirms gatavošanas tās nav jāatlaidina, uzreiz var likt uz pannas,” viņa saka.

Visi Cesvaines pensionāru gatavotie krājumi domāti kopējai lietošanai, kas nozīmē, ka katru trešdienu, kad “Mārtiņrozes” sanāk kopā, biedrības virtuvē gatavo kaut ko garšīgu.

Arī rīdzinieki domā par ziemu

Kaut gan sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas liecina, ka visčaklāk augļus un ogas, dārzeņus un sēnes ziemai gatavo Zemgales un Latgales lauku iedzīvotāji, bet vismazāk rīdzinieki, pensionāre Regīna Velviča tam nepiekrīt. Viņa katru gadu liek burciņās gurķus un vāra aveņu un upeņu ievārījumu, pārāk nepaļaujoties uz veikala produkciju.

“Mana gurķu marinēšanas recepte ir ļoti vienkārša. Nomazgātiem gurķīšiem burkās pa vidu lieku dilles, upeņu lapiņas, gabaliņu mārrutka saknes un ķiploka daiviņas. Marinādei uz litru ūdens lieku trīs deserta karotes sāls un četras – cukura, kā arī nepilnu tējkaroti citronskābes. To visu uzvāru un karstu leju virsū gurķiem. Ja gatavoju krājumus ziemai, atkārtoju to trīs reizes. Pēc tam uzlieku burkām vāciņus, bet neaizgriežu ciet. Marinādi, kas ir katrā burciņā, atsevišķi vēlreiz uzvāru un uzleju gurķiem. Tad droši var aizvākot, apgriezt burciņas otrādi un silti nosegt.

Reklāma
Reklāma

Ja vajag marinētus gurķus tūlītējai lietošanai, apleju tos ar vārošu marinādi tikai vienreiz. Piemēram, tos, ko šodien gatavoju, jau rīt ņemšu līdzi mūsu senioru kluba ekskursijā,” viņa stāsta.

Māca jaunajiem skābēt un sālīt

23. augustā Zaļeniekos Jelgavas novada jauniešiem būs iespēja apgūt konservēšanas un žāvēšanas prasmi – kopā ar pieredzējušām saimniecēm skābēt kāpostus, sālīt sēnes, likt burkās kabačus. Tas ir jau trešais Jelgavas novada pensionāru biedrības projektā “Latviešu kulinārā mantojuma popularizēšana” organizētais pasākums.

“Pirmajā nodarbībā seniori vārīja zupu, gatavoja zirņu pikas un cepa pankūkas, otrajā ierādīja jaunajiem saldo un sāļo kūku, ūdenskliņģeru un cepumu gatavošanu,” stāsta biedrības vadītāja Inta Savicka. Visu 13 novada pagastu senioru piedāvātās receptes tiek apkopotas, jo projekta laikā ir plānots izdot nelielas padomu un recepšu brošūras. Turklāt katra senioru vadītā nodarbība tiek arī filmēta. Nelielie videosižeti, kuros saimnieces stāsta par to, kādēļ tik svarīgs mājās gatavots ēdiens, ievietoti internetā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.