Pelašķu limonāde un jasmīnu tēja 0
Lasītājiem jautāju, kā viņi vasarā izmanto dabas aptieku un ko iesaka citiem.
Andris Polis Vecpiebalgas novadā: “Atbilstoši sezonai cenšos savākt tējām visu, kas tik zied un gatavojas, sākot ar māllēpēm un gaiļbiksītēm pavasarī, vasarā krājumus papildinot ar raspodiņiem, vīgriezēm, liepziediem un beidzot rudenī ar mežrozīšu pumpuriem. Drogas žāvēju malkas šķūnī ēnā un pēc tam uzglabāju tukšās cukura tūtās. Ziemā vienu tēju dzeram ne vairāk kā divas nedēļas, pēc tam ņemam citu zālīti. Biju ievērojis, ka lielveikalos paciņās pārdod jasmīnu tēju, tādēļ šogad pirmo reizi pats savācu un izkaltēju jasmīnu ziedus.”
Jānis Lukstiņš Vecpiebalgas novadā: “Laba zālīšu pazinēja bija mana mātesmāte, viņa no mežiem un pļavām nesa mājās visdažādākās zālītes. Pat visām nosaukumus neprata pateikt, bet zināja, kura kādu kaiti ārstē. Atceros, kā viņa gatavoja uzlējumus, piemēram, baldriāna sakni aplēja ar 56 grādu spirtu. Arī man pašam patīk fitoterapija. Pašlaik istabā žūst kumelītes, tāpēc naktīs ļoti labi nāk miegs!”
Daina Šķiezna Rīgā: “Agrāk lasīju raspodiņus, pelašķus, asinszāles, bet nu pati uz pļavu vairs netieku un lietoju citu savākto. Nesen man uzdāvināja piparmētras. Dabas dziedinošais spēks izpaužas daudzveidīgi. Kad cilvēks skatās uz skaistu ainavu, viņa sirds gavilē!”
Zeltīte Kaviere Vaidavā: “Ja kāda mamma neļauj bērnam vasarā ēst ogas tik, cik viņš grib, jo jātaupa taču ziemai, to nevērtēju kā mammas gudru rīcību. Protams, jāgatavo arī krājumi ziemai, taču vērtīgāk ēst ogas, gurķus, redīsus tieši tad, kad tie ienākas! Tagad ir zirņi, sēnes, pupas, tomāti, salāti – katrs no tiem dod organismam labumu. Kad cilvēki spriež, kāpēc mūsdienās tik daudziem ir paaugstināts holesterīna līmenis, agrāk taču neko par tādu nezināja, saku – tāpēc, ka tad ēda paša audzētu veselīgu pārtiku un īstajā laikā. Nevis kā tagad, kad rudenī bietes noliek pagrabā, lai glabātu līdz nākamajai vasarai, kad gatavos auksto zupu. Bietes iesaku ēst visiem un jo īpaši tiem, kuri raizējas par paaugstinātu cukura un holesterīna līmeni.
Cilvēkiem, kuri cieš no ekzēmas, der ievākt auzas, kas nupat ir pilngatavībā, un pelašķus. Pelašķu tēju nevajag stipru – tikai vienu kātu uz puslitru ūdens! Bērniem pelašķu dzēriens negaršo, taču var rīkoties tā: svaigus pelašķus sablenderē un uzlej ūdeni, kam pievieno citronu. Tādu citronu limonādi bērni dzer labprāt, un arī pelašķis tur ir klāt, tas dara savu – tīra asinis jeb, moderni sakot, iedarbojas kā antioksidants.”