Foto – Shutterstock

Pēc tiesas 2

Tiesa, atzīstot, ka pieteikums ir pamatots, sagatavo spriedumu par pazudušās personas izsludināšanu par mirušu. Dokumentā norāda personas pieņemamo nāves dienu vai arī, ja šo dienu konstatēt nav iespējams, brīdi, kad pieteikums iesniegts tiesai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti 3
Veselam
Aizmirsti par brīnumdiētām! Pētījums atklāj 6 pavisam vienkāršus noslēpumus efektīvai svara zaudēšanai
VIDEO. Lizuma puses autoavārijā bojā gājušās meitenes klases audzinātāja: “Visi esam dziļās sērās…” 38
Lasīt citas ziņas

Pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, tā noraksts tiek nosūtīts dzimtsarakstu nodaļai (pazudušās personas nāves reģistrēšanai) un bāriņtiesai (aizgādnības nodibināšanai pār mirušu izsludinātās personas mantu). Savukārt oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” tiek publicēts paziņojums, kurā norādīts:

• tiesas nosaukums, kura sagatavojusi spriedumu;

CITI ŠOBRĪD LASA

• pazudušās personas vārds, uzvārds, dzimšanas gads un citi konstatētie dati;

• tas, ka šī persona izsludināta par mirušu;

• pieņemamā nāves diena vai diena, ar kuru šī persona uzskatāma par mirušu.

Ja atrodas

Ja par mirušu izsludinātā persona pēkšņi ierodas vai ir zināma tās atrašanās vieta, tā pati tiesa ar jaunu spriedumu atceļ iepriekšējo. Pieteikumu sprieduma atcelšanai var iesniegt pati šī persona vai persona, pēc kuras pieteikuma lieta ierosināta, vai prokurors. Pēc sprieduma stāšanās likumīgā spēkā tā noraksts tiek nosūtīts dzimtsarakstu nodaļai (miršanas ieraksta anulēšanai), bet atbilstīgs paziņojums – “Latvijas Vēstnesim” (publicēšanai).

Ja pazudušais atgriežas, viņš var atprasīt savu mantu no personām, kam tā bijusi nodota, vai no viņu mantiniekiem, bet tikai tajā sastāvā, kādā tā uzglabājusies, vai tik daudz, cik šajā laikā mantinieki ar šo mantu guvuši kādu labumu.

KONSULTĒJUSI JURISTE KRISTĪNE KRĒSLIŅA

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.