
Pazemina sekmes un kaitē veselībai: zinātnieki brīdina par bīstamu pārtiku skolēniem 0
Jaunākie pētījumi liecina, ka pārmērīga īpaši apstrādātu pārtikas produktu (UPF jeb “ultra- processed foods” ) lietošana negatīvi ietekmē pusaudžu sekmes. Zinātnieki analizēja 12 līdz 17 gadus vecu Spānijas skolēnu datus un atklāja būtisku saistību starp UPF patēriņu un zemākām atzīmēm angļu valodā, matemātikā, dzimtajā valodā, kā arī kopējo vidējo vērtējumu, raksta “News Medical”.
Pusaudža vecums, kas parasti aptver periodu no 10 līdz 19 gadiem, ir būtisks smadzeņu attīstībai, īpaši prefrontālās garozas, kas ietekmē emocijas, lēmumu pieņemšanu un sociālo mijiedarbību, attīstībā.
Akadēmiskajiem sasniegumiem šajā posmā ir liela nozīme nākotnes spēju, pašvērtējuma un problēmu risināšanas prasmju veidošanā.
Tomēr ārējie faktori, piemēram, sociālekonomiskais statuss, miega režīms un uzturs, var būtiski ietekmēt skolēnu sekmes.
Iepriekšējos pētījumos zinātnieki secinājuši, ka veselīgāks uzturs, piemēram, Vidusjūras diēta, ir saistīts ar augstāku mācību sasniegumu līmeni, kamēr liels UPF patēriņš tiek saistīts ar veselības problēmām.
Jaunajā pētījumā, kas publicēts žurnālā “Nutrients”, tika analizēti 788 spāņu pusaudžu dati, kas iegūti 2021.–2022. gada aptaujā. Dalībnieki sniedza informāciju par uzturu, klasificējot savu uzturu četrās kategorijās atkarībā no pārtikas apstrādes pakāpes.
Mācību sasniegumi tika vērtēti pēc skolas sekmju rādītājiem, galvenokārt svarīgākajos mācību priekšmetos un vidējās atzīmes.
Pētījuma autori ņēma vērā arī tādus faktorus kā fiziskā aktivitāte, ķermeņa masas indekss, miega ilgums un sociālekonomiskais statuss, lai nodrošinātu objektīvāku analīzi.
Rezultāti parādīja, ka pusaudži vidēji patērēja četras UPF porcijas (aptuveni 240 gramus) nedēļā, un viņu vidējais sekmju vērtējums bija 6,3 balles. Tiem, kuri patērēja vairāk UPF, bija zemākas atzīmes visos priekšmetos.
Īpaši izteikta negatīva saistība ar mācību sasniegumiem tika novērota saldumu, ceptu ēdienu, saldināto dzērienu, rūpnieciski apstrādātu piena produktu un ātrās ēdināšanas produktu patērētāju vidū.
Tomēr pārsteidzoši, ka cīsiņi, kas arī pieder pie UPF, neuzrādīja būtisku negatīvu korelāciju ar sekmēm.
Zinātnieki skaidro, ka UPF kaitīgā ietekme uz sekmēm var būt saistīta ar vairākiem faktoriem. Piemēram, augstais cukura saturs šajos produktos var izraisīt glikozes līmeņa svārstības asinīs, kas izraisa nogurumu un mazina uzmanību. Turklāt šāda pārtika bieži nesatur smadzeņu darbībai nepieciešamās uzturvielas, piemēram, omega-3 taukskābes.
Vēl viens būtisks aspekts, ko izraisa biežs UPF patēriņš, ir slikta miega kvalitāte, kas var ietekmēt arī kognitīvo funkciju, atmiņas un uzmanības pasliktināšanos.
Hronisks iekaisums, ko izraisa mākslīgās piedevas un neveselīgie tauki UPF sastāvā, vēl vairāk pasliktina smadzeņu darbību un var negatīvi ietekmēt sekmes.
Lai gan pētījums sniedz pārliecinošus novērojumu datus, tā autori brīdina, ka izmantotā pētījuma metode neļauj nepārprotami noteikt tiešu cēloņsakarību. Turklāt pašrocīgi aizpildītie uztura dati var būt neprecīzi, jo cilvēki ne vienmēr precīzi atceras, ko ēdis.
Tomēr iegūtie rezultāti atbilst esošajiem pētījumiem, kuros ieteikts ievērot veselīgākus ēšanas paradumus, lai atbalstītu pusaudžu kognitīvo un akadēmisko attīstību un izvairītos no neveselīgiem pārtikas produktiem.
Zinātnieki uzsver, ka UPF patēriņa samazināšana var nest ilgtermiņa ieguvumus, uzlabojot gan mācību sasniegumus, gan vispārējo veselības stāvokli.