Pavasarīgu svētku noskaņu rada zaļumi, dzelteni un salātzaļi toņi 0
Lieldienu galda klājums jau izsenis saistās ar gaišu noskaņu, kas simbolizē gaismu un atmošanos jaunai dzīvei. Neatkarīgi no tā, kādas tradīcijas šajos svētkos atbalstām, ir daudz iespēju, kā pavasarīgo noskaņu piešķirt svētku galdam.
Spēles ar krāsām
Visbiežāk izmanto dzelteno un salātzaļo toni. Izvēloties tos, pavasaris būs jūsu galda viesis. Ja nevēlas pārāk šablonisku galda klājumu, var izmantot visus pasteļtoņus – īpaši labi saskan gaiši violetais, bāli dzeltenais, gaiši zilais un zaļais. Vēl viens variants – baltais kopā ar brūno vai smilškrāsu, kas atdzīvināts ar dažiem dzelteniem, zaļiem vai tumši sarkaniem akcentiem.
Variēt materiālus
Galdautam un lielajām salvetēm derēs lins un kokvilna, spīdīgie audumi šoreiz lai paliek skapī. Pie šādas galdsegas labi piestāvēs keramikas, māla, krāsaini stikla trauki. Derēs arī smagāki porcelāna izstrādājumi, bet īpašai noskaņai var izmantot koka traukus, kas kombinēti ar dabas materiāliem (piemēram, no sūnām vai bērza tāsīm veidoti paliktnīši). Tradicionālo balto trauku vietā var izmantot šķīvjus spilgtās krāsās, ar tonētām joslām vai uzdrukātu rakstu.
Aksesuāri un dekori
Vispopulārākais aksesuārs, kas Lieldienu galdu atšķir no citiem galda klājumiem, protams, ir olu grozs un olu trauciņi. Tos var izvēlēties visiem vienādus vai arī katram viesim atšķirīgu.
Ja tomēr olu krāsošanas tradīciju neatbalsta, pavasarīgajam galdam svētku noskaņu var piešķirt arī citādi. Piemēram, izmantojot papildu paliktņu šķīvjus. “Kaut arī tie netiks izmantoti, galds uzreiz izskatīsies svinīgāks. Pret apakššķīvjiem arī ērti atbalstīt lietotu nazi vai dakšiņu (netiks nosmērēts svētku galdauts).
Atšķirīgu noskaņu palīdz radīt rūpīgi piemeklētas salvetes un salvešu gredzeni. Izrādās, salvešu gredzenu lietošana saglabājusies vēl no 17. gs., kad vienas un tās pašas tekstila salvetes tika lietotas visās ēdienreizēs vienas dienas garumā.
Šim nolūkam katram ēdējam bija atšķirīgs salvešu gredzens, lai varētu atšķirt savu salveti. Kāpēc lai šādu tradīciju svētku reizēm neieviestu arī savās mājās?” iesaka dekoratore Inga Arba.
Lieldienu galda dekorēšanai visbiežāk izmanto dažādu veidu olu grozus, zaķu vai vistiņu figūriņas. Nereti tās ir arī no dabas materiāliem veidotas, stilizētas putnu ligzdas utt. Ja nevēlas šādu simboliku, galda noformēšanai var izmantot krāsainas dažāda platuma lentes, sveces, griezto ziedu kompozīcijas, pavasara sīpolpuķes nelielos, dekoratīvos podiņos, pūpolus vai laikus izplaucētus koku zarus. Galvenais ir saskaņot visus dekorus tā, lai kopējais iespaids neveidotos pārāk raibs, lai dekoru nebūtu par daudz un lai tie netraucētu galda galvenajai funkcijai.
Kompozīcija
Tradicionālā klājumā tiek akcentēta galda vidusdaļa: apaļam un ovālam galdam – centrs, taisnstūrveida garākam galdam – josla galda centrā paralēli galda garākajai malai. Visbiežāk apaļa galda akcentam izvēlas zemu vāzi ar kuplu puķu pušķi (efektīgi izskatās apaļi stikla trauki ar daudz ziediem, kas nogriezti tuvu ziedkopai, neatstājot garus kātus), apļveida floristikas dekoru, svečturi vai dekoratīvu figūru, savukārt garena galda vidusdaļu var akcentēt arī, pāri vienkrāsainam galdautam klājot dekoratīvu celiņu, uz kura pēc noteikta intervāla izkārto ziedu dekorus, maza izmēra svečturus vai dekoratīvas figūras.
Ja nevēlas izcelt galda centru, var atsevišķi akcentēt katru sēdvietu pie galda. Šim nolūkam labi noder galda kartes, līdzās galda piederumiem novietoti nelieli dekoriņi – ziedu pušķīši, sīki saldumu sainīši vai kāda Lieldienu tematikai atbilstoša figūriņa utt.
Rotāt var ne tikai vietu uz galda, bet arī sēdvietai paredzēto krēslu – noderēs krāsainas lentes, nelielas mīkstās rotaļlietas, kas piesietas pie krēsla atzveltnes u.tml.
Pavisam brīvi var veidot bufetes veida galda klājumu – ja vieta atļauj, galdu akcentē ar liela izmēra svētku dekoru, ko papildina ar nelieliem, līdzīgiem dekoriņiem dažādās galda vietās. Ja tomēr vietas maz, labāk izvēlēties vertikālu dekoru, kas neaizņems daudz vietas uz galda virsmas. Jebkurā gadījumā jāatceras, ka uz bufetes galda, pirmkārt, jābūt ērti pieejamiem galda piederumiem un ēdieniem, bet dekors jānovieto otrajā plānā.