“Viņiem bija jautri” 272

Hersonas iedzīvotājs Andrii, kurš tika ieslodzīts vienā no Krievijas ieslodzījuma vietām, joprojām atceras savu aizturēto biedru kliedzienus vairāk nekā pusotru gadu pēc atbrīvošanas. “Mūs turēja biroju ēkas pagrabā. Tā bija maza istabiņa bez mēbelēm, mēs gulējām uz kartona un izmantojām spaini, lai ietu uz tualeti,” stāstīja Andrii.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Krimināls
“Lizuma pagastā 19.septembra rīts iesākās traģiski…” Skolas direktore līdzjūtības runā piemin māsu un brāli, kuri gāja bojā traģiskajā autoavārijā 17
Lasīt citas ziņas

Runājot Andrii nervozi satvēra rokas un skatījās prom, aprakstot, kas notika viņa aizturēšanas laikā. Viņš lūdza mainīt viņa vārdu un nepublicēt par viņu identificējamu informāciju.

“Es biju pēdējais, kas tika aizvests uz pratināšanu, tāpēc es dzirdēju, kā viņi visi tiek spīdzināti blakus istabā. Es nevarēju dzirdēt sarunas, tikai kliedzienu un vaidus. Šo kliedzienu dēļ nebija iespējams aizmigt,” viņš sacīja, atceroties vienu īpaši šausminošu gadījumu.

CITI ŠOBRĪD LASA
“Es nezinu, kas bija šis vīrietis un kas ar viņu notika… viņš tika izvests gaitenī, kur viņu izvaroja ar steku, lai visi viņu dzirdētu un redzētu.”

Pēc Andrii teiktā, izvarošanas un dzimumorgānu elektriskās strāvas trieciena draudi bija Krievijas spēku norma. “Viņiem tas patika. Viņiem bija jautri,” viņš teica.

Ukrainas prokuratūra fiksējusi gadījumus, kad Krievijas amatpersonas izvaro vai mēģina izvarot upurus, izmantojot priekšmetus, tostarp nūjas, pīpi, pudeli, lāpstas rokturi, nūju un pildspalvu.

Sosonska sacīja, ka viņas birojs ir apņēmības pilns saukt pie atbildības ne tikai tiešos vainīgos, bet arī tos, kas bija atbildīgi, neatkarīgi no tā, vai viņi viņiem lika vai viņi nav to novērsuši.

Viņas birojs ir vērsts uz personu saukšanu pie kriminālatbildības, taču tas arī vāc pierādījumus, kas tiks kopīgoti ar starptautiskajām tiesām, tostarp Starptautisko Krimināltiesu, kas ierosina kriminālvajāšanu pret personām par smagiem nodarījumiem, piemēram, genocīdu un kara noziegumiem, un Starptautisko Tiesu (ICJ), kas izskata lietas, kas ierosinātas pret valstīm.

Starptautiskā Krimināltiesa jau ir izdevusi Putina un Krievijas bērnu lietu komisāras Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderi saistībā ar iespējamo ukraiņu bērnu izvešanu shēmu uz Krieviju. Kremlis ir noraidījis apsūdzības un nosaucis Starptautiskās Krimināltiesas rīcību par “nožēlojamu”.

Reklāma
Reklāma

Sosonska sacīja, ka viņa uzskata, ka, tāpat kā bērnu deportācijas, seksuāla vardarbība ir daļa no tā, ko viņa sauca par “Krievijas genocīda kampaņu” pret Ukrainu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.