“Sistēmiska pieeja” 272

Ukrainas tiesībsarga birojs skaidro, ka uzskata, ka Krievijas bruņotie spēki un Aizsardzības ministrija, kā arī Krievijas Federālais soda izpildes dienests ir oficiāli atbildīgas par to, kas notiek ieslodzījuma vietās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Tomēr šķiet, ka pret Ukrainas tautu vērstās spīdzināšanas un seksuālās vardarbības kampaņu virza Rosgvardia — paramilitārie policijas spēki, kas izvietoti kārtības uzturēšanai Ukrainas okupētajos reģionos, norāda ombuds un Ukrainas militārā izlūkdienests.

Kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma 2022. gadā FSB ir atvērusi vairākus reģionālos birojus okupētajā Ukrainā, lai savervētu aģentus un apkopotu izlūkdatus. Saskaņā ar oficiālo organizācijas shēmu, kas publicēta tās tīmekļa vietnē, FSB ir direktorāti pašpasludinātajās Doņeckas un Luhanskas tautas republikās, Krimā un okupētajās Hersonas un Zaporožžas apgabalu daļās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vairāki izdzīvojušie šajās vietās stāstīja, ka krievi, kas viņus pakļāvuši seksuālai vardarbībai, vai nu identificējušies, vai arī citi viņus dēvējuši par FSB darbiniekiem.

Tikmēr Rosgvardia locekļi, kas ir daļa no Krievijas drošības aparāta, kas ir tieši pakļauts Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam,

strādā kopā ar Krievijas militārpersonām, lai aizturētu aktīvistus, apspiestu protestus un izplatītu teroru starp civiliedzīvotājiem okupētajās teritorijās.

SBU, Ukrainas drošības dienestam, ir izdevies izsekot vairākas Rosgvardia un FSB amatpersonas, kuras, pēc tās teiktā, bija vai nu seksuālās vardarbības pret ieslodzītajiem tieši vaininieki vai veicinātāji.

SBU un Ukrainas apgabala prokuratūra Hersonā par aizdomās turamo vairāk nekā desmitos gadījumos atzinusi Krievijas Rostovas apgabala Rosgvardijas vadītāja vietnieku Aleksandru Naumenko. Ukrainas varas iestādes pagājušā gada maijā paziņoja, ka viņš bija atbildīgs par ieslodzījuma vietas uzraudzību Hersonā okupācijas laikā un ka viņš personīgi pavēlēja vairāku upuru seksuālu spīdzināšanu, kuri tika spīdzināti ar elektrību viņu dzimumorgānos.

Paziņojumā par aizdomām pret Naumenko, kas ir juridisks dokuments, teikts, ka viņa padotie un citi Krievijas bruņoto spēku darbinieki rīkojušies tieši pēc viņa pavēles, seksuāli izmantojot vismaz 17 upurus.

Ukrainas amatpersonas norāda, ka ir grūti, bet ne neiespējami izsekot atsevišķus seksuālās vardarbības noziegumu veicējus. Līdz maija sākumam Ukrainas prokurori bija izteikuši oficiālus paziņojumus par aizdomām 42 Krievijas virsniekiem, izvirzījuši 19 apsūdzības 28 personām un piesprieduši sodu piecām personām. Visas tiesas prāvas notikušas aizmuguriski, norāda prokuratūra.

Reklāma
Reklāma

Sosonska sacīja, ka katru mēnesi viņas lietai tiek pievienotas dažas lietas, un izmeklēšana turpinās. Tomēr neviens no iespējamajiem vainīgajiem neatrodas Ukrainas apcietinājumā.

Hersonas apgabala prokuratūras prokurors Oleksijs Butenko sacīja, ka viņam nav šaubu, ka seksuālā vardarbība ir daļa no Krievijas stratēģijas pakļaut ukraiņu tautu un “iznīcināt ukraiņu nacionālo identitāti”.

“Varam runāt par sistemātisku pieeju — 17 vīrieši tika identificēti kā seksuāli izmantoti vienā spīdzināšanas kamerā,”

viņš sacīja. “Var teikt, ka atbildīga ir vadība, ne tikai vainīgie, bet arī vadība.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.