Pašu radītā apburtajā lokā! Kādi ir biežākie pārēšanās iemesli? 0
Saujas lieluma porcijas, dažādu krāsu dārzeņi un augļi, vismaz divi litri ūdens – esam dzirdējuši visus nepieciešamos padomus un vadlīnijas, kā veidot veselīgu uzturu.
Bet starp padomiem un rosību virtuvē iezogas ikdienas steiga, pienākumi, garas darba stundas un veselīgas maltītes tiek atliktas malā – no rīta paķeram kaut ko steigā, pa dienu nav laika ēst un vakarā tad ļaujam vaļu fantāzijai un pārēdamies līdz nelabumam, kā ieviest veselīgu uzturu aizņemta cilvēka ikdienā?
“Ja mēs vēlamies risināt šo problēmu, ir jāskatās visa bilde kopumā – ko ēdam ikdienā, kādi ir ēšanas paradumi pa dienu līdz vakariņām, kad liela daļa cilvēku krietni vien pārēdas,” TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” pamāca uztura speciāliste Juta Golubova.
Arī pusdienas izpaliek, vien izdzerts tiek kāds saldināts jogurts vai pie kafijas apēsts cepumiņš, smalkmaizīte. Cilvēkam šķiet, ka visu dienu nekas nav ēsts, lai gan šādas uzkodas bieži vien satur lielāku cukura daudzumu kā siltas pusdienas.
“Organisms jau arī nav muļķis. Mēs neēdam tikai tāpēc, lai piepildītu kuņģi vai baudītu pašu ēšanas procesu – uzturam ir savas konkrētas funkcijas! Ja visa diena pavadīta badā, vakarā vēders prasa trīs reizes vairāk.
Tā nu bieži vien vakariņās tiek kompensēts tas, kas dienas laikā nav uzņemts un beigās viss rezultējas ar pārēšanos,” stāsta uztura speciāliste, papildinot, ka pēc vēlas, bagātīgas maltītes rodas smaguma sajūta, zūd miega kvalitāte, no rīta atkal ēst negribās un apburtais loks turpinās.
Pāris padomi, kā izvairīties no pārēšanās vakarā:
• izveidot plānotu maltīšu sarakstu, tas palīdzēs ieturēt ritmu – piemēram, brokastīs putra, pusdienās salāti, vakariņās lasis ar dārzeņiem. Tādā veidā būs vieglāk gan iepirkties, nepaņemot ko lieku, gan arī gatavot tieši iecerēto.
• Pagatavo kaut vai tikai lapu salātus, bet vismaz kaut kādas vieglas pusdienas katru dienu līdzi uz darbu, ja zināms, ka ikdienas steigā paēst ārpus darba vietas nav iespējams. Sagriezt gurķi, tomātu un saplēst salātu lapas vakarā aizņem pāris minūtes, no rīta var pievienot vēl kādas sastāvdaļas, eļļu vai citrona sulu un tā izvairīties no badošanās visas dienas garumā.
• Vakarā uz veikalu iet tikai ar iepirkuma sarakstu, kas lieliski sasaucas ar pirmo punktu – ja esi izplānojis, ko vakarā gatavosi, tad mazāka iespēja nopirkt ko lieku vai izsalkumā paņemt trīs reizes vairāk, nekā nepieciešams.
• Atcerēties par vieglāko likumu – maltītes porcijai būtu jāietilpst tavā plaukstā – ja šāda izmēra vakariņas apēdīsi kaut vai vēlāk kā būtu vēlams, no rīta organisms vēlēsies jaunu enerģijas devu, kas palīdzēs arī ievērot sabalansēta uztura ritmu – ēst vismaz trīs reizes dienā.
• Ja esi našķētājs – noliec redzamā vietā, piemēram, uz virtuves letes vai galda jau attiecīgu daudzumu našķa – piemēram, Indijas riekstus, kuros ir mazāk kaloriju, kā citos riekstos.
Nosakot sev konkrētu daudzumu, piemēram, 50 gramus, ja arī roka sniegsies pēc kaut kā garšīga, ir mazāk ticams, ka ņemsi papildporciju no skapīša tālākā stūra. Savukārt, ka rieksti būs lielā daudzumā iebērti jau trauciņā, ticams, ka nemanot apēdīsi daudz, daudz vairāk.
• Izvērtē trauku lielumus, no kādiem ēd, iespējams, ka labs triks, kā sevi mazliet apmānīt – ir izvēlēties mazāku kafijas krūzi, šķīvi un sulas glāzi.
Gluži tāpat kā ar riekstiem – ja pusdienas ieliksi lielā bļodā, tā visdrīzāk tiks izēsta un sekos smaguma sajūta, bet, ja ēdīsi no maza šķīvīša, kur acīm vieglāk aptvert maltītes lielumu, kājas tik ātri nevilks pēc trim papildporcijām.