Foto-Fotolia

Pašu gatavots klasiskais plombīrs – gards, gaisīgs un spirdzinošs 0

Mēģināju gatavot plombīra saldējumu no piena, saldā krējuma un cukura. Ēdot bija sajūta, ka piena tauki līp pie aukslējām. Kā mājas apstākļos pagatavot īstu plombīra saldējumu? IVETA C. OGRĒ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Lai saldējums garšotu pēc klasiskā plombīra, jāievēro vairāki knifiņi. Pamatsastāvdaļas tiešām ir piens, saldais krējums un cukurs, bet tikpat būtiski ir izmantot biezinātājus, pareizi atdzesēt un ļaut masai nobriest, līdz sāk putošanu un sasaldēšanu. Biezināšanai mājas apstākļos var izmantot želatīnu, olas, agaru vai kartupeļu cieti. Tad neveidojas ledus kristāli, un saldējumam ir viendabīga konsistence, jo biezinātāji saista brīvo ūdeni. Atkarībā no izmantotā biezinātāja gatavošana mazliet atšķiras.

Olas. Vispirms dzeltenumus saputo ar cukuru, tad, nepārtraukti maisot, lej klāt uzvārītu pienu un saldo krējumu. Pēc tam karsē ūdens peldē maisot, līdz masā sasniegta +80 °C temperatūra un tā ir sabiezējusi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Želatīns. Šo biezinātāju pusstundu uzbriedina aukstā ūdeni, uzkarsē, tad atdzesē līdz +45 °C, pieliek piena, saldā krējuma un cukura masai un maisa, līdz želatīns izkusis.

Agars. Biezinātāju no jūras aļģēm pievieno aukstam saldajam krējumam, uzvāra un vāra trīs minūtes. Pielej uzvārītu pienu, kurā izšķīdināts cukurs, un atdzesē.

Kartupeļu vai kukurūzas ciete. Biezinātāju sajauc ar nelielu daudzumu auksta piena un pievieno karstai piena, saldā krējuma un cukura masai. Uzkarsē un atdzesē.

Otrs svarīgs nosacījums – masa diezgan ilgi jādzesē ledusskapī +2…+4 °C, un tikai tad var sasaldēt. Vēlams atstāt uz 12 stundām, bet vismaz četras stundas vajadzīgas noteikti. Tas nepieciešams, lai uzbriestu piena olbaltumvielas un tauki nocietinātos to lodīšu iekšpusē. Tikai tad var panākt vēlamo efektu – vienmērīgi iekult masā gaisu un iegūt kvalitatīvu plombīra saldējumu.

Sastāvdaļas
• 1 l piena
• 200 g cukura
• 0,5 l saldā krējuma
• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura
• 4 ēdamkarotes sausā piena pulvera
• 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

Pagatavošana.
Katlā ielej pienu un saldo krējumu, atstājot 80 ml auksta piena, ar ko sajaukt kartupeļu cieti un piena pulveri. 40 ml auksta piena iejauc piena pulveri un izmaisa, lai nepaliek kunkulīši, un pievieno piena un saldā krējuma masai. Nepārtraukti maisot, karsē, līdz piens ar saldo krējumu sāk gar katla maliņām šūmēties. Tad pievieno kartupeļu cieti, kas izšķīdināta 40 ml auksta piena. Maisot atkal karsē, līdz masa uzmet pirmo burbuli, tad trauku noņem no uguns. Vispirms atdzesē istabas temperatūrā un pēc tam ledusskapī vismaz 12 stundu. Saldējuma mašīnā to gatavo vienu stundu. Ja nav šādas ierīces, masu saputo ar mikseri, lai saldējums ir gaisīgs, un tad sasaldē.

Reklāma
Reklāma

UZZIŅA
• Trekna saldējuma masa lēnāk sasalst, bet arī lēnāk atkūst.
• Ja nav žēlots saldais krējums, ledus kristāli ir mazāki, tāpēc konsistence ir gaisīgāka un viendabīgāka.
• Ja pievienots daudz cukura, saldējums sasalst lēnāk.
• Tieši no saldējuma gatavošanas ierīces atkarīgs, cik daudz masā iekults gaisa. Jo masa gaisīgāka, jo plombīra garša līdzīgāka veikalā nopērkamajam.
• Gatavošanas beigu posmā pievienojot pāris ēdamkarošu kakao pulvera, var iegūt gardu šokolādes saldējumu.
• Ja plombīra saldējuma masai pievieno sviestu, tas ir treknāks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.