Pašu gatavoti citronpipari. Ļoti vienkārši! 0
Vai mājās var pagatavot citronpiparus? Mēs šo garšvielu liekam klāt lasim un citām zivtiņām. Kur vēl tos var izmantot? ROBERTA K. LIELVĀRDĒ
Lai pagatavotu citronpiparus, vajadzīgas vien trīs sastāvdaļas:
• 2 ēdamkarotes citrona miziņas (tikai dzeltenā daļa, jo baltā dod rūgtu piegaršu);
• 2,5 ēdamkarotes melno piparu graudiņu (maltajiem vairs nav tik spēcīgs aromāts);
• ēdamkarote sāls (labāk jūras vai Himalaju).
Bļodā ieber piparus, rīvētu citrona miziņu un samaisa. Cepeškrāsns pannu izklāj ar foliju, ieber piparus un žāvē +50 °C aptuveni pusstundu. Var plānā kārtiņā likt arī uz radiatoriem vai siltas plīts virsmas. Izžuvušos piparus liek piestiņā un saberž tā, lai paliek nelieli gabaliņi. Pieber sāli un pēc nepieciešamības vēl nedaudz saberž. Ja grib izteiktāku garšu, var pievienot vairāk citrona miziņas un samazināt piparu daudzumu.
Citronpipari atsvaidzina gaļas un zivju (it īpaši laša) ēdienu garšu. No šiem pipariem var gatavot garšīgu putna gaļas marinādi.
Garda marināde putna gaļai
• tējkarote citronpiparu
• tējkarote ķiploku pulvera
• tējkarote itāļu garšvielu maisījuma
• 75 ml olīveļļas
• 50 ml baltvīna etiķa
• ⅓ tējkarotes sāls
Pagatavošana.
Samaisa visas sastāvdaļas un ļauj pa nakti ievilkties. Pēc tam izmanto kā jebkuru marinādi – ieziež gaļu un patur zem sloga kādu brīdi pirms gatavošanas.