Izžāvēti un smalkā pulverī samalti dārzeņi un garšaugi aizņem ļoti maz vietas. Foto – Anda Krauze un Lorita Miķelsone

Ķiploki − pamats 0

Ķiploki ir pamats, no kā dobelniece ražo garšvielu pulverus, piemēram, Nešpetno ķiploku un Diļļu ķiploku. Process ir ļoti darbietilpīgs, jo vispirms tie jānotīra, jānoņem miza, kas ir ļoti piņķerīga padarīšana, tad jāsagriež plānās šķēlītēs, jāizkaltē infrasarkano staru žāvētavā un tikai pēc tam var samalt pulverī.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

– Ķiplokus infrasarkano staru žāvētavā turu aptuveni diennakti. Šajā iekārtā ir retināts skābekļa daudzums, līdz ar to tiek bremzēta rauga un pelējuma sēnīšu attīstība. Kā zināms, tieši tās izraisa produktu bojāšanos. Ja, piemēram, ķiplokus žāvē elektriskajā žāvētājā +90 °C, tos nevis izkarsē, bet izcep skābekļa klātbūtnē, un pēc pārstrādes tie ātri sapelē vai sapūst, – klāsta mājražotāja.

No 20 kg svaigu ķiploku viņa iegūst aptuveni septiņus kilogramus kaltētu, bet no sešiem kilogramiem svaigu sīpolu – kilogramu kaltētu, ko samaļ pulverī. To gatavo arī no vairākiem garšaugiem – dillēm, pētersīļiem, raudenes, bazilika, mārsila, citronmētrām, kam arī nepieciešams liels daudzums izejmateriāla. Piemēram, lai iegūtu kilogramu teicamas kvalitātes žāvētu diļļu, jāapstrādā 12–15 kg svaigu diļļu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lorita stāsta, ka ražas laikā darbu apjoms dubultojas vai pat trīskāršojas. – Izņemot garāžas pagrabiņu, mums nav kur uzglabāt novāktos dārzeņus un garšaugus. Tiklīdz noņemam sīpolus, tos tūlīt tīru, griežu un lieku žāvētavā. Pēc tam ir pētersīļi, dilles, mētras un citas kultūras, – viņa uzskaita.

Lorita sagrieztos augļus un dārzeņus nekavējoties liek žāvētavā, lai tie neoksidētos un nekļūtu brūni. Ūdens iztvaiko (izžūst), taču pektīns saglabājas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.