“Paši izaudzēt nevaram, tāpēc pērkam ārzemju.” Zemenes-svešinieces turpina “izēst” pašmāju ogas 1
Latvijā jau ilgāku laiku valda zemeņu bums, un pirmās tirgū, protams, parādījās ārvalstu zemenes, taču tagad ir pieejama arī Latvijā audzēto zemeņu raža. Vai ir iespējams atšķirt ārzemju zemeni no Latvijas zemenes, un vai šo situāciju ļaunprātīgi neizmanto zemeņu tirgotāji, to cenšas noskaidrot raidījums “Bez tabu”.
Cēsu tirgū pamanām trīs nojumītes, kur tirgo arī zemenes – visas no ārvalstīm ievestās.
Pārdevēja Vita, kura nesūdzas par ogu noietu, atklāj, ka zemenes piegādātas no Polijas, Grieķijas un Spānijas. Reizēm tirgo arī Latvijas zemenes, tās atceļo no netālu esošās audzētavas.
Tieši cena par kilogramu ir tā, kas uzrunā pircējus iegādāties ārzemju zemenes.
Daži pat pērk uzreiz vairākas kastes, šķiroties no desmitiem eiro.
Raidījuma “Bez tabu” sižets:
Tirgotāji zemeņu piegāžu aizkulises gan neatklāj. Vienīgais, kas liecina par to, ka sarkanās ogas nav no Latvijas, ir uz cenu zīmēm uzrakstītā zemeņu izcelsmes valsts.
Pārtikas un veterinārais dienests gan norāda, ka ik pa laikam uzrodas negodīgi tirgotāji, kuri ārzemju ogas uzdod par Latvijā audzētām.
Cēsu pusē ir visai prāvs skaits zemeņu audzētavu. Viena no tām ir ”Mežnoras” Raunas novadā, kur sarkanās ogas tiek audzētas vairāk nekā 20 gadu.
“Mežnoru” saimniekiem arī iedodam nogaršot tirgū pieejamās zemenes no Polijas. Ārija atzīst, ka iedotā oga ir ļoti cieta un grūti saspiežama, kamēr pašu audzētā ir visai sulīga un mīksta.
Tieši neziņa, kādos apstākļos tiek audzētas zemenes no tālākām Eiropas zemēm, arī dara bažīgus cilvēkus.
Ārija uzsver, ka zemeņu audzēšana nemaz nav lēts prieks, kaut vai stādu sagāde, siltumnīcu būvēšana, mēslojums, plēves un tā tālāk, kā arī – ieguldītais pašu darbs.
Latvijas zemeņu sezona šogad mazliet esot aizkavējusies, taču labākajā gadījumā tā var ilgt līdz pat novembrim, kad no dobes tiek novāktas beidzamās ogas.