Pašceptas saldskābmaizes recepte 6
5 glāzes kviešu miltu, 1,5 karotes sausā rauga, 4 karotes rūgušpiena, kurš samaisīts ar 1 karoti cukura, 1,5 glāzes silta ūdens, saldskābmaizes ieraugs. Šai maizei ir lieliska saldskābena garša un maiga konsistence, kaut gan tā netiek gatavota, izmantojot tradicionālo saldskābmaizes ieraugu (abrkasi).
Izklāj piemērotu (aptuveni 20 cm diametrā) bļodu ar tīru dvieli. Dvieli viscaur nokaisa ar plānu kārtiņu miltu. Ņem mīklas kukulīti un ar gludo pusi uz leju liek bļodā. Pārklāj bļodu
ar dvieli un noliek 50–60 minūtes uzrūgt, līdz mīkla divkāršojusies. Ietauko 25 cm platu cepamo plāti.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 230 oC temperatūrai un tās apakšējā daļā ieliek karstumizturīgu trauku, kas piepildīts ar verdošu ūdeni, lai rastos tvaiks.
Atloka bļodai pārsegto dvieli, uzliek ietaukoto cepamo plāti virs bļodas un abus traukus reizē apgriež otrādi. Noņem bļodu. Uzmanīgi noceļ dvieli, cenšoties nenotraukt miltu slānīti.
Ar lielu, asu nazi klaipa virspusē izdara 4 iegriezumus dažu milimetru dziļumā, nedaudz pagriež maizi un izdara vēl 4 iegriezumus, veidojot klaipa virspusē kvadrātu rakstu. Liek plāti uz cepeškrāsns vidus restēm un cep 30 minūtes, tad samazina temperatūru līdz 190 oC un cep vēl 15–20 minūtes, līdz maize, tai piesitot ar dakšiņu, skan tā, it kā klaipa vidus
būtu tukšs.