Pašcepta rupjmaize ar biezpiena un zaļumu viducīti “Gaiziņa gardums” 0
Speciālisti stāsta, ka biezpiena patēriņš Latvijā gadu no gada pieaug, bet maizes – ne. Lai cilvēki ikdienā un svētkos neatteiktos no veselīgā pārtikas produkta, kas vairo spēku, konditori, pavāri un saimnieces, liekot kopā biezpienu un maizi, rada jaunu ēdienu receptes.
Jūlija vidū Smiltenes pilsētas svētku ietvaros notika biedrības “Siera klubs” un Latvijas Maiznieku biedrības organizētais Vidzemes reģiona konkurss “Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”. Tajā piedalījās 20 dalībnieku no Valkas, Gulbenes, Madonas, Mālpils, Pārgaujas, Smiltenes, Blomes, Līgatnes, Siguldas, Valmieras, Alūksnes, Raunas un Rīgas. Katrs dalībnieks uz konkursu veda četrus kilogramus smagu gardumu. Pārsvarā tās bija tortes.
Lūk, dažu konkursa dalībnieču gatavoto meistardarbu receptes.
Abriņā ieber skrotētos rudzu miltus un aplej ar karstu ūdeni. Labi izmaisa, līdz iegūst viendabīgu masu. To atdzesē, pievieno iesalu, dabisko ieraugu un samaisa.
Ļauj uzrūgt. Pēc 12 stundām mīklu mīca vēlreiz, pievieno cukuru, sāli, ķimenes, skrotētos, rupjos un bīdelētos rudzu miltus un raudzē aptuveni stundu. Veido kukulīti un liek uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru (to ietauko ar eļļu un klijām). Cep cepeškrāsnī +250 °C aptuveni 2–3 stundas. Gatavu kukulīti apslaka ar aukstu ūdeni, pārklāj ar lina drāniņu, atdzesē 12 stundas.
Rupjmaizei izgrebj viduci, kurā sapilda pilnpiena biezpienu ar dillēm un maurlociņiem.
Gaiziņa gardumu var pasniegt ar svaigām redīsu ripiņām, dārzeņu salātiem, svaigiem bumbieriem, avokado un lauku rūgušpienu.