Foto – Shutterstock

Bez aprēķiniem neiztikt 0

Pirms dodas uz veikalu, vērts rūpīgi apsvērt, kādas jaudas ģenerators nepieciešams.

Reklāma
Reklāma
Mājas
7 pārtikas produkti, kas nekad nebojājas. Var izveidot krājumus visam mūžam!
Kokteilis
Nosauktas 5 zodiaka zīmes, kurām dzīvē drīz sāksies “melnā strīpa”
Kokteilis
Kas vislabāk garšo katrai horoskopa zīmei? Pārbaudi, vai astrologiem taisnība!
Lasīt citas ziņas

Nevajag sasummēt visu patērētāju jaudu mājoklī, jo ģeneratoru parasti izmanto kā rezerves strāvas avotu atslēgumu gadījumā, tāpēc tam ar elektroenerģiju būtu jānodrošina tikai visnepieciešamākie patērētāji – apgaismojums, apkures un ūdensapgādes sistēmu darbība. Ģeneratoram, kas domāts vasarnīcai, pietiks ar vēl mazāku jaudu, nodrošinot apgaismojumu un vienkāršākās sadzīves elektronikas darbību.

Jāņem vērā, ka ne visas ierīces to darbības laikā patērē jaudu, kas norādīta uz ierīces. Piemēram, elektromotoram starta brīdī vajadzīgs daudz vairāk elektroenerģijas nekā pēc tam darbības laikā. Šī īpašība jāņem vērā, aprēķinot jaudu sūkņu, kompresoru, luminiscences lampu un citu līdzīgu ierīču darbināšanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piemēram, ja sūkņa nominālā patērējamā jauda ir 1,5 kW, ieslēgšanās brīdī tas patērēs aptuveni 1,8 kW enerģijas. 300 W ir diezgan būtisks jaudas pieaugums, it īpaši, ja ģeneratora jauda nav liela.

Ja nav zināms precīzs koeficients, par kuru palielinās ierīces patērējamā jauda starta vai maksimālās slodzes brīdī, aprēķiniem var izmantot aptuvenas vērtības. Piemēram, kvēlspuldzēm, gludekļiem un tējkannām tas ir 1, multimediju ierīcēm un datoriem – 1,15, putekļsūcējam – 1,35, cirkulācijas sūkņiem – 1,5, ventilatoriem – 2, veļas mašīnām – 2,5, iegremdējamajiem sūkņiem, lielākajai daļai virtuves tehnikas – 3, ledusskapjiem un kondicionēšanas iekārtām – 3,5. Maksimālo patērējamo jaudu iegūst, ierīces nominālo jaudu reizinot ar šo koeficientu.

Tāpat jāsaprot, kuras ierīces varētu darboties vienlaikus, ja elektroenerģiju nodrošina ģenerators. Kad nepieciešamā jauda aprēķināta, tai pieskaita vēl aptuveni ceturtdaļu rezervei. Piemēram, ja vienlaikus tiks iedegtas trīs kvēlspuldzes, ieslēgta elektriskā tējkanna, televizors, ūdenssūknis un apkures sistēmas cirkulācijas sūknis, minimālajai ģeneratora jaudai jābūt 4,85 kW, bet, pievienojot 15% rezervi, – 5,58 kW. Ģeneratoru ražotāji parasti norāda divas jaudas – nominālo un maksimālo. Izvēloties ierīci, jāņem vērā nominālā jauda. Ar maksimālo jaudu ģenerators var darboties vien ļoti īsu brīdi – ārkārtas situācijās, kad vienlaikus neplānoti ieslēdzas vairāki jaudīgi patērētāji.

Ģeneratora jaudai jābūt pietiekamai, taču pārāk liela rezerve arī nav vēlama. Jaudīgākas iekārtas būs dārgākas, un patērētās degvielas daudzums – lielāks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.