Paša gatavots iebiezinātais piens. Gards gan! 0
Sastāvdaļas – 1 l piena (pēc iespējas svaigāks! 3,5% nav slikts, bet jo treknāks, jo labāk), ½ tējk. sodas, 400-450 g cukura, 80 ml ūdens.
Pagatavošana.
Pašlaik veikalos vairs nav atrodams īsts iebiezinātais piens – gandrīz visur tiek pievienots sausais piena pulveris vai piena tauki. Pašu gatavotais iebiezinātais piens pēc garšas daudz neatšķirsies no bērnībā baudītā, ko ražoja rūpnieciski. Ārēji gan nebūs tik balts un biezs, bet ārkārtīgi gards.
Svarīgi, lai piens ir ļoti svaigs, citādi tam var draudēt “sadalīšanās” ilgstošās karsēšanas procesā. Pat svaigam pienam šo procesu pārvarēt palīdzēs soda.
1. Platā kastrolī cukuru savieno ar ūdeni. Karsē, kamēr cukurs pilnībā izkūst. Šajā cukura sīrupā lej istabas temperatūras pienu. Kad sāk vārīties, pievieno arī sodu.
2. Visu vāra 1 – 1,5 h uz nelielas uguns, ik pa laikam maisot. Iebiezinātajam pienam jābūt gaiši brūnā karameles krāsā. Visai masai šajā procesā vajadzētu sarukt uz pusi.
Ja ir vēlme, var vārīt arī ilgāk, lai sanāk īsts vārīts iebiezinātais piens.
Karsto masu var saliet pasterizētās burciņās un glabāt ledusskapī ilgāku laiku (lai gan ilgi šāds gardums neturas lielā kārumnieku skaita dēļ).