Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Vai īpaši apstrādāta pārtika ir kaitīga? 14


Šeit ir sarežģītā daļa: daudzi pētījumi liecina, ka uzturs, kas satur daudz īpaši apstrādātu pārtikas produktu, ir saistīts ar negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību. Tomēr šie pētījumi nevar noteikt, vai tieši šie pārtikas produkti ir negatīvās ietekmes iemesls, vai arī cilvēki, kuri tos patērē, ir pakļauti citiem faktoriem, kas varētu būt, iespējams, patiesie riska faktori.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti
Krimināls
“Lizuma pagastā 19.septembra rīts iesākās traģiski…” Skolas direktore līdzjūtības runā piemin māsu un brāli, kuri gāja bojā traģiskajā autoavārijā 17
Lasīt citas ziņas

Vienlaikus īpaši apstrādāti pārtikas produkti parasti satur lielāku nātrija, piesātināto tauku un cukura daudzumu, kā arī mazāk šķiedrvielu un olbaltumvielu. Nav skaidrs, vai šo produktu ietekme ir saistīta tikai ar šo uzturvielu daudzumu.

Hols un viņa kolēģi bija pirmie, kas veica nelielu, bet nozīmīgu eksperimentu, kurā tieši salīdzināja rezultātus, no līdzīgas diētas ar īpaši apstrādātiem un neapstrādātiem pārtikas produktiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pētījumā, kas publicēts 2019. gadā, piedalījās 20 pieaugušie, kuri mēnesi dzīvoja NIH centrā. Viņi tika pakļauti diētām, kas sastāvēja no īpaši apstrādātiem un neapstrādātiem pārtikas produktiem, katra diēta tika pielāgota konkrētam kaloriju, cukura, tauku, šķiedrvielu un makroelementu daudzumam divas nedēļas, un dalībniekiem tika ļauts ēst pēc paša vēlēšanās.

Kad dalībnieki ēda īpaši apstrādātu pārtiku, viņi patērēja vidēji par aptuveni 500 kalorijām vairāk dienā nekā tad, kad viņi ēda neapstrādātu pārtiku,

un pētījuma laikā viņi pieņēma svarā vidēji 2 mārciņas (1 kilograms). Savukārt, ēdot tikai neapstrādātu pārtiku, viņi zaudēja aptuveni 2 mārciņas (1 kilograms) tikpat ilgu laiku.

Hols pašlaik veic plašāku pētījumu, taču šis process ir lēns un dārgs, un rezultāti nav gaidāmi līdz nākamā gada beigām. Viņš un citi eksperti uzskata, ka šādi pētījumi ir būtiski, lai precīzi saprastu, kā īpaši apstrādāti pārtikas produkti ietekmē uztura paradumus.

“Svarīgi ir izprast mehānismus, ar kuriem šie produkti var veicināt veselības problēmas, ja tās izraisa,” viņš piebilda.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.